Skocz do zawartości

Doświetlanie za pomocą led.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

tak jak już wcześniej pisałem, postanowiłem zrobić pokrywę z taśm led. Jeśli jesteście zainteresowani to zamieszczam zdjęcia jak to wszystko wygląda. Światło jest na prawdę niezłe. Przyszłe terrarium oświetla mi cały pokój :) Jak na razie jest puste, ale mam nadzieję, że niedługo się to zmieni. Na razie myślę jakie rośliny będę w nim hodował.

Całość zrobiłem z 2m taśmy 5050 białej o barwie około 6500k oraz z 2m taśmy 3528 czerwonej i niebieskiej. Całość zużywa około 30W.

W razie pytań chętnie odpowiem :)

Pozdrawiam

post-3513-1378495168_thumb.jpg

post-3513-1378495189_thumb.jpg

post-3513-1378495235_thumb.jpg

post-3513-1378495253_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie ma problemu z montowaniem. Paski są na taśmie dwustronnej. Do tego lutownica i jeden wieczór i masz gotowe :) Można też kupić złączki. Jedna kosztuje 2-3zł. Ja potrzebowałbym ich z 10, dlatego też postanowiłem sobie to sam zlutować :)

Muszę jeszcze tylko zrobić jaką oprawę do tego :) bo na razie po prostu tak bezpośrednio to położyłem. Nie wiem czy to nie szkodzi diodom. Co prawda ludzie wkładają je w gumowe wężyki, więc myślę ze w tym przypadku nic im nie grozi.

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie wygląda taka cienka pokrywa :) nie wiem czy zastosowałeś tutaj listewki, w które można wsunąć taśmę LED. Wtedy nie trzeba przyklejać taśmy i można ją później ewentualnie wymienić. Pokrywa wygląda na łatwiejszą w budowie od 'świetlówkowej'. Sprawdzałeś może jak z nagrzewaniem? To się w ogóle nagrzewa?

Odnośnik do odpowiedzi

Bałem się ze będzie się nagrzewać i plexa na którą to przyklejałem może się stopić. Na szczęście nawet te mocne diody 14.4W na metr praktycznie się nie grzeją. Po kilku godzinach świecenia można normalnie całość dotykać ręką :)

Dzięki Człowiek :) Zainspirowałeś mnie swoich projektem :D

Odnośnik do odpowiedzi

To bym chyba musiał całe akwarium obkleić tą folią, albo zrobić jakąś taką oprawę na 5cm obklejoną taśmą aluminiową i może wtedy światło szło by do wnętrza terrarium.

Odnośnik do odpowiedzi