Painkiler1 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 ew. przymocuj odpowiednio wygięty profil z cienkiej blachy w formie trapezu i na środku umieść taśmy led Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 @Dorian Czy brałeś pod uwagę długość fali przy wyborze każdej taśmy, czy wziąłeś po prostu "pierwsze z brzegu" np. z Allegro? Dlaczego nie użyłeś kolorowych 5050? Na jakiej podstawie dokonałeś doboru pod względem stosunku ilościowego ledów poszczególnych kolorów - czerwonego, niebieskiego i białego? Widzę najwięcej bieli, a na zagranicznych forach wielokrotnie powtarza się, że biel w ledach jest dla roślin bezużyteczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 Z kolorowych nie wziąłem 5050, bo nie chciałem, żeby światło było czerwone/niebieskie. Wiem, że rośliny właśnie te barwy wykorzystują, ale myślę, że tutaj taka ilość kolorów im wystarczy. Białe mają 6500K i czasem pod takimi tylko trzyma się rośliny. Zobaczymy jakie będą tego efekty, na razie wszystko jest testowane i myślę, że wystarczy. W akwarystyce niektórzy stosują tylko białe a rośliny rosną im lepiej niż przy świetlówkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Rozumiem więc, że użyłeś do tego celu białych ledów o zimnej barwie światła, bo to one występują w przedziale 6000-6500k. Noszę się z zamiarem dołączenia białych taśm do mojego zestawu niebieski/czerwony, bo do tej pory rośliny nie wybarwiają się w satysfakcjonującym mnie stopniu. Nie drążyłem tematu na forach akwarystycznych, jednak jeśli opisane przez Ciebie rezultaty są prawdziwe, to pozostaje nam tylko czekać wyniki Twojego eksperymentu ledowego. Powodzenia i czekamy na zdjęcia roślin spod ledów PS: 2m moich taśm 5050 pożera 30W (i o ile wiem jest to standard dla tego typu ledów). Jak to możliwe, że u Ciebie taki sam pobór jest przy zastosowaniu dwukrotnie większej długości? Edytowane 8 Września 2013 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 Na razie pod ledami trzymam muchołówki i za miesiąc zobaczymy jak będą się pod nimi wybarwiały pułapki. Z tymi 30 Watami tak rzuciłem w rzeczywistości około 34/35W. Co do akwarystyki to właśnie czytałem kilka tematów, że ludziom bardzo ładnie rosną pod nimi rośliny. Tak użyłem barwy zimnej Taśmy 3528 pobierają tylko około 4W na metr. Dokładnie mam 1,9m białej i po 90cm z kolorów. A Ty jakie rośliny trzymasz pod ledami? możesz wstawić jakieś zdjęcie roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Ja przewiduję trzymać pod ledami heliamfory. Wydaje mi się, że prawidłowe wybarwienie Twoich muchołówek da pewien obraz co do prawidłowej konfiguracji ledów dla moich roślin. Ja zdecydowałem się na ledy 5050, bo są po prostu mocniejsze i gęściej rozmieszczone - tym samym zajmują mniej miejsca. W uproszczeniu na metrze ledów 5050 znajduje się 3x tyle diod co na tej samej długości taśmie 2528 - tym samym z 4W robi się 14W. Na początek wsadziłem kilka różnych roślin pod 3 taśmy metrowej długości na spróbowanie (stosunek cz:n 2:1) - teraz terrarium włącznie z jego zawartością wygląda nieco inaczej (włożyłem do środka większość heliamfor), jednak wyrastające młode kielichy nie są wybarwione i wydają się nie mieć prawidłowej formy. Prawdopodobnie młodocianym liściom tyle światła wystarczy, jednak dla starszych egzemplarzy na pewno muszę coś dołożyć - pytanie co i w jakiej ilości. Czytałem o osobach używających np. 100W świetlówek i osiągających bardzo dobre rezultaty, dlatego daleko mi do pogodzenia się z informacją jakoby dla heliamfor 150W (w uproszczeniu ekwiwalent 300W świetlówek) ledów było niezbędnym minimum. Poniżej zdjęcie mojego terrarium w początkowej (wyżej wspomnianej) fazie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 Jeśli chodzi o doświetlanie ledami Heliamphor to musisz napisać do Człowiek'a. Z tego co wiem ma dobre rezultaty jak na razie. Stosuje tak samo kolor z białym 1:1. Helki wymagają na pewno dużo światła. Co do tych taśm 3528 to ich jest na 1m tyle samo co w przypadku taśm 5050 po prostu są mniejsze i mają mniejszą moc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Jeśli chodzi o doświetlanie ledami Heliamphor to musisz napisać do Człowiek'a. Z tego co wiem ma dobre rezultaty jak na razie. Stosuje tak samo kolor z białym 1:1. Helki wymagają na pewno dużo światła. Co do tych taśm 3528 to ich jest na 1m tyle samo co w przypadku taśm 5050 po prostu są mniejsze i mają mniejszą moc. Mój błąd jeśli chodzi o ledy 3528 Z Człowiekiem zamieniłem parę słów odnośnie ledów, poza tym czytałem jego temat odnośnie zakładanego panelu z taśm 5050. Jego "lampa" zjada jednak 150W, co jest sprawą dość kosztowną biorąc pod uwagę fakt, że niedługo prawdopodobnie przyjdzie mi kupić kolejne metrowe terra na heliamfory. 300W to będzie duży miesięczny wydatek na prąd, więc szukam tańszej i skutecznej alternatywy, np. 100W czerwieni i niebieskiego bez bieli - nie mam tutaj jednak nikogo kto miałby w tej kwestii doświadczenie. Pozostaje mi dalej eksperymentować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Prawda, używam stosunku kolor:biel po połowie. Biel dodałem głównie ze względów wizualnych - nie chcę oświetlać pokoju mixem niebieskiego z czerwonym, bo chyba bym zwariował . Ponadto nie wierzę, żeby białe światło nic roślinom nie dawało - skoro używanie świetlówek barwy 6400 jest polecane, to ta sama barwa w diodzie pewnie też nie pozostaje bez wpływu na rośliny. Mam panel 150W i jestem zadowolony z efektów - helki wybarwiają się prawidłowo, jedna nawet mi zakwitła. Ponadto trzeba mieć na uwadze, że w przypadku helek kolosalne znaczenie przy wybarwianiu ma nie tyle światło, co także temperatura otoczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Cóż, sęk w tym, że po części używasz bieli ze względów wizualnych natomiast przypuszczasz, że może ona mieć na rośliny pozytywny wpływ. Jeśli miałbym rzetelne porównanie wydajności bieli w zestawieniu z kombinacją czerwieni i niebieskiego - to dałoby mi wiedzę jakiej potrzebuję i pozwoliło dostosować stosunek ilościowy wedle moich potrzeb. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik74 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 W tamtym roku zbudowałem panel oświetleniowy led. Jednak nie stosuję taśm, a jedynie power LED. Użyłem 6 sztuk 4xbiała, 1xniebieska, 1xczerwona. W tym roku odłączyłem niebieską, bo potwornie wnerwiał mnie kolor światła. Nie dawno wypatrzyłem, że pojawiły się power led o świetle 12000k, oraz jedna dioda o mocy 16W dająca światło 1400lm (a do tego daje sporo światła w widmie 660nm i 440 nm). Jeżeli chodzi o rezultaty, to w tamtym roku w połowie zimy miałem plagę jakiegoś (chyba) porostu i musiałem ratować hodowlę (przesadzenie wszystkich roślin). W tym roku oświetlenie szczególnie podoba się siewką D.neocaledonica. Poza tym szerzej będę mógł napisać pod koniec zimy jaki udało mi się uzyskać rezultat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Ptaah, takie rzetelne porównanie wymaga zastosowania kilku różnych kombinacji i testowania ich przez co najmniej kilka miesięcy...wątpię, żeby ktokolwiek takie informacje Ci podał, bo nikt chyba nie ma tyle kasy i czasu, żeby taki eksperyment przeprowadzić w całości. Niestety oświetlenie to nie jest jeszcze zbyt popularne i zostaje Ci eksperymentowanie. Dokładnych i całościowych danych nie dostaniesz, bo zwyczajnie ich nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Ja, w moim małym terra z cefalkami też zastosowałam oświetlenie led. Bazując poniekąd na opisach forumowiczów i tym artykule http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html, ustanowiłam proporcje: bieli zimnej 2/6, niebieskiego 3/6 , a czerwieni 1/6. Dzięki temu mam zamiar uzyskać rośliny o zwartym, mocnym pokroju. Rosnące nieco wolniej, lecz "mocniej". Mam nadzieję, że taki stosunek uniemożliwi "wyciąganie się" roślin, a w przyszłości umożliwi kwitnienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Na razie masz zamiar, ale nie efekty Skuteczność panelu wyjdzie dopiero za kilka miesięcy...poza tym same kolory nic nie mówią, duże znaczenie ma marka diod, dokładne długości fal itd...panel panelowi nierówny i trzeba jeszcze dłuuuuugo czekać, żeby były w tym temacie tak "gotowcowe" poradniki jak w przypadku świetlówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Odkopię trochę temat. Podzielicie się swoimi opiniami, poglądami, uwagami w temacie na dzień dzisiejszy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi