Skocz do zawartości

Kilka pytań początkującego

Shapi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku tygodni posiadam małe capensis i spatulata (z nasion kupionych na Allegro.). Jakie warunki im zapewnić - wsadzić do akwarium??

Zamierzam kupić sobie jeszcze jakąś roślinę owadożerną - rozmyślałem o muchołówce. Który z tych gatunków jest łatwy w hodowli, efektowny, jednym słowem najlepszy??

Dionaea muscipula 'regular'

muchołówka amerykańska

Mucholowka GIANT

Dionaea muscipula " Red - Green "

Bardzo proszę o rady linki itp.

Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ale jakie są charakterystyczne cechy tych poszczególnych gatunków?? Która jest wymagająca, która łatwa w hodowli, duża, mała, szybko rosnąca, wolno rosnaca itp.

Odnośnik do odpowiedzi

polecam "Regular form" sam hoduje ta roslinke i rosnie ładnie (stoi na południowym parapecie) i jest tania :wink: .

sadzę, ze wyszytkie muchołowki hoduje sie w podobny sposób i nie ma innych zasad hodowli do poszczególnych odmian (chyba,ze sie myle :wink: ).

nie kupuj małych rozmiarów. mysle, ze wieksze rosliny sie szybciej regeneruja :wink:

szybkosć wzrostu roslin uzalenżniony jest o warunków jakie nim zapewnisz.

odpowiednia woda i swiatło zrobia swoje :wink:

jesli chcesz sie wiecej dowiedziec uzyj opcji "szukaj" :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
Dobra ale jakie są charakterystyczne cechy tych poszczególnych gatunków?? Która jest wymagająca, która łatwa w hodowli, duża, mała, szybko rosnąca, wolno rosnaca itp.

wszystkie hoduje się podobnie

kup dorosłą "regular form" (XL)

jest najtańsza i najlepsza na początek, bo jak ją zmarnujesz to strata będzie najmniejsza :wink:

jak już będziesz miał wprawę w hodowli muchołówek, to będziesz mógł sobie kupić rzadsze okazy :smile:

Odnośnik do odpowiedzi

jest najtańsza i najlepsza na początek, bo jak ją zmarnujesz to strata będzie najmniejsza :wink:

No nie powiem - pocieszyłeś mnie :cry: . Czy to prawda że amerykańska jest dosyć wrażliwa i łatwo ją stracić??

A giant jest chyba - jak wskazuje nazwa - dosyć duża. :lol:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
A giant jest chyba - jak wskazuje nazwa - dosyć duża. :lol:

wszystkie muchołówki są mniej więcej tej samej wielkości, giant ma jedynie pułapki ciutkę większe niż zwykła forma

Czy to prawda że amerykańska jest dosyć wrażliwa i łatwo ją stracić?

czy ja wiem, jak jej zapewnisz odpowiednie warunki to nic się nie stanie

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to prawda że amerykańska jest dosyć wrażliwa i łatwo ją stracić?

Wszystkie sa amerykańskie, to wszystko jeden gatunek, tylko inne odmiany. Dlatego hoduje sie je identycznie.

giant ma jedynie pułapki ciutkę większe niż zwykła forma

No nawet troche więcej niż "ciut", między 4 a 2.5 cm jest różnica.

Odnośnik do odpowiedzi

podałam wymiary z strony nepenti :razz:

nie wiem ile maja moje bo nie umiem linijki znaleść... :razz: :razz: :razz: :razz:

Odnośnik do odpowiedzi

Najwięcej problemów przy muchołówkach sprawia okres spoczynku (zimowanie).

Upewnij się czy będziesz w stanie roślinom go zapewnić.

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w domu jednorodzinnym z dużą piwnicą, z dużym strychem, więc raczej na pewno jakiś kąt na zimę dla niej znajdę. Ale właśnie dlatego kupuję ją teraz żeby jak najwięcej się nauczyć przed zimowaniem.

Ps. Zauważyłem że są duże rozbieżności w cenie pomiędzy regular form xl a xs (15 zł do 6 zł). Ile trwałoby doprowadzenie XS do XL?? bo przy różnicy w cenie 10 zł mogłbym za tą dychę coś jeszcze dokupić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.