Noliena Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Na początek moje ukochane dzbaneczniki: N. truncata, N. albomarginata 'Red', N. x hookeriana, N. x 'Miranda' i kupiony jako N. sanguinea 'Black Jack' ale wygląda całkiem jak 'Rebecca Soper'. 7.09.2013 25.09.2013 Troszkę podrosły i mam już pierwsze kształtne dzbanuszki. Zwłaszcza N. truncata i N. x hookeriana się postarały - odpowiednio 8 i 5 cm. Troszkę różności. I mój pierwszy Cefalotus. Nie powala, ale po trudnym początku i przesadzeniu rośnie. Królowa wśród rosiczek - D. regia I rzut okiem na balkonowce - Dionaea muscipula 'Big Mouth' i 'Bohemian Garnet'. Edytowane 25 Września 2013 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Styczeń i środek "zimy" to może nie najlepsza pora na wrzucanie fotek, ale co tam - pokażę co się dzieje u moich owadożerców. Na początek Cefalek. We wrześniu był taki... A teraz proszę. Wystarczyły 4 m-ce i są dorosłe dzbanki. Dzbaneczniki. I nawet N. bicalcarata daje radę na parapecie. Choć teraz trochę mu chłodno i zdecydowanie zwolnił tempo. Na koniec - "wszystko w szkle" (tak, w większości tutaj trafiły Wasze roślinki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Rośliny ukazane z najwyższą klasą! Prezentacja wyśmienita! Bardzo ładnie urządzone terra. Podoba mi się kącik z helkami oraz cefale na szczycie. Rosiczki niżej to pulchelki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Bicalcarata to chyba jeden z najbardziej osobliwych dzbaneczników. Chyba nie tylko mi kojarzy się z zębami jadowymi węża, a z Twojego dodatkowo sączy się jad, uważaj przy podlewaniu. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Rośliny ukazane z najwyższą klasą! Prezentacja wyśmienita! Bardzo ładnie urządzone terra. Podoba mi się kącik z helkami oraz cefale na szczycie.Dzięki. Miło, że się spodobało. Rosiczki niżej to pulchelki? Niezłe oko. Dokładnie pulchella x nitidula. Tutaj dała się przyłapać z kwiatkiem. Bicalcarata to chyba jeden z najbardziej osobliwych dzbaneczników. Chyba nie tylko mi kojarzy się z zębami jadowymi węża, a z Twojego dodatkowo sączy się jad, uważaj przy podlewaniu. (:Kosa z tym wężem i wyglądem bicalcaraty trafiłeś w dychę. Na szczęście mówią, że nie gryzie się ręki która karmi, więc... może przy podlewaniu będę bezpieczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Piękne roślinki, a terrarium zwala z nóg. Przymierzam się do urządzenia swojego akwarium, więc oglądam dużo gotowych dzieł i jest to jedno z ładniejszych, jakie do tej pory widziałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Pięknie prezentujesz swoje rośliny, szczególnie mi się podoba bicalcarata, na którą zresztą od dłuższego czasu choruję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 No bicalcarata superaśna Reszta też bardzo ładna. I to wszystko rośnie na parapecie? Jakieś doświetlanie stosujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Piękne roślinki, a terrarium zwala z nóg. Przymierzam się do urządzenia swojego akwarium, więc oglądam dużo gotowych dzieł i jest to jedno z ładniejszych, jakie do tej pory widziałam Dziękuję. Pięknie prezentujesz swoje rośliny, szczególnie mi się podoba bicalcarata, na którą zresztą od dłuższego czasu choruję. Cieszy mnie, że się podoba. A bicalcarata chyba jest zaraźliwa jak jakiś wirus - też przez kilka lat na nią chorowałam, ale nie miałam terra i choroba postępowała. W tym roku postanowiłam się wyleczyć i spróbować na parapecie. Kuracja pomogła więc polecam. No bicalcarata superaśna Reszta też bardzo ładna. I to wszystko rośnie na parapecie? Jakieś doświetlanie stosujesz?Wszystko co w doniczce to wschodnio-okienne parapetowce, bica też. Dzbanki są oczywiście doświetlane, ale raczej skromnie - 2x 18W (Osram Fluora i Philips Aquarelle). Wygląda jednak, że im to wystarcza. Pozostałe roślinki z parapetu niestety radzą sobie na zwykłym Philips Tornado. A to zakwitło chyba specjalnie dla Ciebie. Utricularia warburgii Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 Warburgii trafił w dobre ręce i się odwdzięcza, bo ma lepiej niż u mnie . Ciekawe jak te dzbanki będą wyglądały i rosły np za rok jak staną się już większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 8 Marca 2014 Autor Share Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Na parapecie niewiele się dzieje. Natomiast owadożerny "ogródek" powoli się rozwija. Kwitną pierwsze pływacze. Kupione jako U. sandersonii, ale zdaje się, że to U. livida. Młode pokolenie D. prolifera na pędzie kwiatowym. D. pulchella x nitidula jednocześnie kwitnie i wydaje gemmae (moje pierwsze ). Oba cefale rosną aktywnie... tylko wybarwiają się inaczej. I na koniec moje ulubione tłustki. Edytowane 8 Marca 2014 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 8 Marca 2014 Share Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Twój "ogródek" coraz bardziej mi się podoba w miarę jak zarasta i się zieleni. Pięknie rosną Ci cefalki Nie wiem, czy podzielisz moje zdanie, ale dochodzę do wniosku, że rośliny w kompozycjach, takich jak Twoje szkiełko dużo fajniej się obserwuje niż osobniki w pojedynczych doniczkach. Tu wyrośnie sadzonka z liścia (całkiem niechcący), tam się rozniesie pływacz, torf zarośnie to tu to tam różnymi meszkami. I powoli uzyskujemy nasz malutki domowy ekosystem Rzeczywiście to z pewnością nie jest U. sandersonii, tylko U. livida. Edytowane 8 Marca 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 8 Marca 2014 Share Napisano 8 Marca 2014 Naprawdę piękności pokazujesz! Cefalek, rosiczki ahh ohh!! Przyjemnie ogląda się takie fotki! Brawo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Kropka jest dokładnie tak, jak piszesz. O wiele więcej przyjemności sprawia podglądanie takiego "mini-ogródka"/kompozycji niż roślin rosnących w doniczkach. Łukash dzięki za miłe słowa. Moim rosiczkom jednak do soczystości Twoich sporo brakuje. Z kolejnych ciekawostek. Pływacz kupiony jako U. blanchetii zakwitł na żółto. Czyżby U. subulata? D. peltata mimo wiosennej aury nadal rośnie. Ciekawe kiedy nastąpi odwrót do bulwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Hej, ładnie u Ciebie Tak to U. subulata. Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi