Skocz do zawartości

Nolieny okno na owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek moje ukochane dzbaneczniki: N. truncata, N. albomarginata 'Red', N. x hookeriana, N. x 'Miranda' i kupiony jako N. sanguinea 'Black Jack' ale wygląda całkiem jak 'Rebecca Soper'. ;)

7.09.2013

post-88-1378572864_thumb.jpg

post-88-1378572986_thumb.jpg

post-88-1378572715_thumb.jpg

post-88-1380129154_thumb.jpg

post-88-1380130830_thumb.jpg

25.09.2013

Troszkę podrosły i mam już pierwsze kształtne dzbanuszki. :)

post-88-1380129105_thumb.jpg

Zwłaszcza N. truncata i N. x hookeriana się postarały - odpowiednio 8 i 5 cm.

post-88-1380129867_thumb.jpgpost-88-1380129635_thumb.jpg

Troszkę różności.post-88-1380130523_thumb.jpg

I mój pierwszy Cefalotus. Nie powala, ale po trudnym początku i przesadzeniu rośnie.

post-88-1378573549_thumb.jpg

Królowa wśród rosiczek - D. regia

post-88-1380130568_thumb.jpg

I rzut okiem na balkonowce - Dionaea muscipula 'Big Mouth' i 'Bohemian Garnet'.

post-88-1380130666_thumb.jpgpost-88-1380130687_thumb.jpg

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
  • Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Styczeń i środek "zimy" to może nie najlepsza pora na wrzucanie fotek, ale co tam - pokażę co się dzieje u moich owadożerców. ;)

Na początek Cefalek. We wrześniu był taki...

post-88-1389264245_thumb.jpg

A teraz proszę. :D Wystarczyły 4 m-ce i są dorosłe dzbanki.

post-88-1389264196_thumb.jpgpost-88-1389264268_thumb.jpg

Dzbaneczniki.

post-88-1389264911_thumb.jpg

I nawet N. bicalcarata daje radę na parapecie. Choć teraz trochę mu chłodno i zdecydowanie zwolnił tempo.

post-88-1389264989_thumb.jpgpost-88-1389265000_thumb.jpg

Na koniec - "wszystko w szkle" (tak, w większości tutaj trafiły Wasze roślinki). ;)

post-88-1389266619_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny ukazane z najwyższą klasą! Prezentacja wyśmienita! Bardzo ładnie urządzone terra. Podoba mi się kącik z helkami oraz cefale na szczycie. :D

Rosiczki niżej to pulchelki?

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny ukazane z najwyższą klasą! Prezentacja wyśmienita! Bardzo ładnie urządzone terra. Podoba mi się kącik z helkami oraz cefale na szczycie.
Dzięki. Miło, że się spodobało. :)

Rosiczki niżej to pulchelki?

Niezłe oko. ;) Dokładnie pulchella x nitidula. Tutaj dała się przyłapać z kwiatkiem.

post-88-1389280609_thumb.jpg

Bicalcarata to chyba jeden z najbardziej osobliwych dzbaneczników. Chyba nie tylko mi kojarzy się z zębami jadowymi węża, a z Twojego dodatkowo sączy się jad, uważaj przy podlewaniu. (:
Kosa z tym wężem i wyglądem bicalcaraty trafiłeś w dychę. Na szczęście mówią, że nie gryzie się ręki która karmi, więc... może przy podlewaniu będę bezpieczna. ;)
Odnośnik do odpowiedzi

Piękne roślinki, a terrarium zwala z nóg. Przymierzam się do urządzenia swojego akwarium, więc oglądam dużo gotowych dzieł i jest to jedno z ładniejszych, jakie do tej pory widziałam ;)
Dziękuję. :)

Pięknie prezentujesz swoje rośliny, szczególnie mi się podoba bicalcarata, na którą zresztą od dłuższego czasu choruję. :)
Cieszy mnie, że się podoba. A bicalcarata chyba jest zaraźliwa jak jakiś wirus - też przez kilka lat na nią chorowałam, ale nie miałam terra i choroba postępowała. :P W tym roku postanowiłam się wyleczyć i spróbować na parapecie. Kuracja pomogła więc polecam. :)

No bicalcarata superaśna ;) Reszta też bardzo ładna. I to wszystko rośnie na parapecie? Jakieś doświetlanie stosujesz?
Wszystko co w doniczce to wschodnio-okienne parapetowce, bica też. Dzbanki są oczywiście doświetlane, ale raczej skromnie - 2x 18W (Osram Fluora i Philips Aquarelle). Wygląda jednak, że im to wystarcza. Pozostałe roślinki z parapetu niestety radzą sobie na zwykłym Philips Tornado.

A to zakwitło chyba specjalnie dla Ciebie. :)

post-88-1389335794_thumb.jpg

Utricularia warburgii

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Na parapecie niewiele się dzieje. Natomiast owadożerny "ogródek" powoli się rozwija.

post-88-1394297924_thumb.jpg Kwitną pierwsze pływacze.

post-88-1394297803_thumb.jpg Kupione jako U. sandersonii, ale zdaje się, że to U. livida.

post-88-1394297753_thumb.jpg Młode pokolenie D. prolifera na pędzie kwiatowym.

post-88-1394299908_thumb.jpg D. pulchella x nitidula jednocześnie kwitnie i wydaje gemmae (moje pierwsze ;)).

post-88-1394297790_thumb.jpg Oba cefale rosną aktywnie...

post-88-1394297769_thumb.jpg tylko wybarwiają się inaczej.

post-88-1394297741_thumb.jpg I na koniec moje ulubione tłustki.

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

Twój "ogródek" coraz bardziej mi się podoba w miarę jak zarasta i się zieleni. Pięknie rosną Ci cefalki :)

Nie wiem, czy podzielisz moje zdanie, ale dochodzę do wniosku, że rośliny w kompozycjach, takich jak Twoje szkiełko dużo fajniej się obserwuje niż osobniki w pojedynczych doniczkach. Tu wyrośnie sadzonka z liścia (całkiem niechcący), tam się rozniesie pływacz, torf zarośnie to tu to tam różnymi meszkami. I powoli uzyskujemy nasz malutki domowy ekosystem ;)

Rzeczywiście to z pewnością nie jest U. sandersonii, tylko U. livida.

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

Kropka jest dokładnie tak, jak piszesz. O wiele więcej przyjemności sprawia podglądanie takiego "mini-ogródka"/kompozycji niż roślin rosnących w doniczkach. :)

Łukash dzięki za miłe słowa. Moim rosiczkom jednak do soczystości Twoich sporo brakuje. ;)

Z kolejnych ciekawostek. Pływacz kupiony jako U. blanchetii zakwitł na żółto. Czyżby U. subulata?

post-88-1394403237_thumb.jpg

D. peltata mimo wiosennej aury nadal rośnie. Ciekawe kiedy nastąpi odwrót do bulwy. :P

post-88-1394403246_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi