Noliena Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Kilka miesięcy minęło i postanowiłam wrzucić parę bieżących fotek. Kompozycje bardziej do mnie przemawiają niż uporządkowane doniczki z roślinami, dlatego postanowiłam przenieść wszystkie muchołówki i kapturnice do wspólnej donicy. Wybrałam taką z systemem samonawadniania i sprawdza się znakomicie. Większość roślin to dopiero sadzonki i siewki, ale mam nadzieję, że za rok czy dwa będzie czym oko nacieszyć. Dionaea muscipula 'Big Mouth' Tegoroczne siewki S. x [flava var. orata x flava var. rugelii] Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet' zamiast iść w pułapki mnoży się na potęgę Sarracenia rubra P.S. Rośliny w mini "ogródku" nareszcie zaczynają żyć swoim życiem. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 P.S. Rośliny w mini "ogródku" nareszcie zaczynają żyć swoim życiem. W końcu mam inspirację Bardzo ładne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Super roślinki! A ogródek - cudo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 A jak to doświetlasz? Możesz pokazać całość wraz z oprawą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmaciej Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Hejka a jak podlewasz to cudo czyli ten mini ogródek. A jakie tam masz podłoże? Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez lukmaciej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 CFHs dzięki za miłe słowa, zwłaszcza, że Twoja kompozycja była jedną z tych, które przyczyniły się do powstania mojej. mrDIIL cieszę się, że mini "ogródek" Cię zainspirował. Liczę, że za jakiś czas pochwalisz się własnym. Obserwacja roślin w takiej kompozycji, przynajmniej dla mnie, jest dużo ciekawsza i przyjemniejsza niż w doniczkach. lukmaciej podlewanie jest niezmiernie łatwe. Wolnym strumieniem leję wodę w najwyższy punkt, czyli róg za dużym cefalkiem. Woda wsiąka w podłoże i nawadnia niższe partie, ostatecznie zbierając się w oczku wodnym, które pozwala mi kontrolować poziom wody. Podłoże to oczywiście warstwa keramzytu na dnie a potem torf wymieszany z drobnym żwirkiem i/lub perlitem w różnych proporcjach. W części z helkami dodatkowo jest torfowiec, który spodobał się U. longifolia. mieczus kwestia oświetlenia jest... cóż, żadna oprawa nie wchodziła w grę, gdyż kształt zbiornika na to nie pozwala. Jest to więc po prostu Aquael DecoLight Duo Plant 2 x 11W. Wybrałam ją ze względu na, moim zdaniem, dobre parametry świetlne. Planowałam zastosować dwie takie lampy, ale okazało się, że jedna wystarcza. W całości wygląda to tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 WOW! Świetnie to wygląda, a roślinki widać, że zdrowe. Szczególnie fajnie wyglądają pulchellki x nitidule, eserianki i cefal. Szacun . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Większość roślin to dopiero sadzonki i siewki, ale mam nadzieję, że za rok czy dwa będzie czym oko nacieszyć. Już cieszy. Bardzo fajna kompozycja. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 A teraz pytanie które często zadaje: Co w zimie? Zabierasz nie zimujące z kompozycji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Dzięki, Kosa. A swoją drogą podpowiesz mi jakiego gatunku jest ta największa kapturnica? Obstawiałam mieszańca S. 'Scarlet Belle', ale prawda jest taka, że od S. psittacina i tak bym nie odróżniła. mrDIIL poza D. aliciae (która trafiła do wspólnej donicy z racji braku miejsca na kolejną doniczkę z tym gatunkiem) wszystko wymaga zimowania. A czy się nad "alą" ulituję i gdzieś przeniosę czy zostawię jeszcze nie wiem - zależeć to będzie od wolnej przestrzeni owadożernej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Tak, to 'Scarlet Belle' najprawdopodobniej. Z całą pewnością nie psittacina bo ona bardziej "leży" i ma bardziej "papuzi" kształt. 'Scarlet Belle' po leucophylli odziedziczyła nieco wzniesione liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 Kilka nowych fotek parapetowych. N. 'Rebecca Soper' N. albomarginata 'Red' N. truncata Pierwszy tegoroczny dzbanek N. bicalcarata Parapetowe Heliamphora minor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Ładny lasek Helek :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Nolieno, Twoje rośliny są w świetnej kondycji, gratuluję! 'Scarlet Belle' przepiękny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Pokaż proszę jeszcze aktualne zdjęcia zbiornika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi