Skocz do zawartości

Nolieny okno na owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka miesięcy minęło i postanowiłam wrzucić parę bieżących fotek.

Kompozycje bardziej do mnie przemawiają niż uporządkowane doniczki z roślinami, dlatego postanowiłam przenieść wszystkie muchołówki i kapturnice do wspólnej donicy. Wybrałam taką z systemem samonawadniania i sprawdza się znakomicie.

post-88-1409073057_thumb.jpg

Większość roślin to dopiero sadzonki i siewki, ale mam nadzieję, że za rok czy dwa będzie czym oko nacieszyć. :)

post-88-1409073080_thumb.jpg Dionaea muscipula 'Big Mouth'

post-88-1409073091_thumb.jpg Tegoroczne siewki S. x [flava var. orata x flava var. rugelii]

post-88-1409073101_thumb.jpg Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet' zamiast iść w pułapki mnoży się na potęgę

post-88-1409073111_thumb.jpg Sarracenia rubra

P.S.

Rośliny w mini "ogródku" nareszcie zaczynają żyć swoim życiem. ;)

post-88-1409072832_thumb.jpg

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

CFHs dzięki za miłe słowa, zwłaszcza, że Twoja kompozycja była jedną z tych, które przyczyniły się do powstania mojej. ;)

mrDIIL cieszę się, że mini "ogródek" Cię zainspirował. Liczę, że za jakiś czas pochwalisz się własnym. ;) Obserwacja roślin w takiej kompozycji, przynajmniej dla mnie, jest dużo ciekawsza i przyjemniejsza niż w doniczkach.

lukmaciej podlewanie jest niezmiernie łatwe. Wolnym strumieniem leję wodę w najwyższy punkt, czyli róg za dużym cefalkiem. Woda wsiąka w podłoże i nawadnia niższe partie, ostatecznie zbierając się w oczku wodnym, które pozwala mi kontrolować poziom wody.

Podłoże to oczywiście warstwa keramzytu na dnie a potem torf wymieszany z drobnym żwirkiem i/lub perlitem w różnych proporcjach. W części z helkami dodatkowo jest torfowiec, który spodobał się U. longifolia.

mieczus kwestia oświetlenia jest... cóż, żadna oprawa nie wchodziła w grę, gdyż kształt zbiornika na to nie pozwala. Jest to więc po prostu Aquael DecoLight Duo Plant 2 x 11W. Wybrałam ją ze względu na, moim zdaniem, dobre parametry świetlne. Planowałam zastosować dwie takie lampy, ale okazało się, że jedna wystarcza. :P

W całości wygląda to tak:

post-88-1409135546_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Kosa. A swoją drogą podpowiesz mi jakiego gatunku jest ta największa kapturnica? Obstawiałam mieszańca S. 'Scarlet Belle', ale prawda jest taka, że od S. psittacina i tak bym nie odróżniła. ;)

mrDIIL poza D. aliciae (która trafiła do wspólnej donicy z racji braku miejsca na kolejną doniczkę z tym gatunkiem) wszystko wymaga zimowania. A czy się nad "alą" ulituję i gdzieś przeniosę czy zostawię jeszcze nie wiem - zależeć to będzie od wolnej przestrzeni owadożernej. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...