Risa Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 O ile się nie mylę to tutaj jest temat tego mini ogródka: KLIK! Swoją drogą, bardzo mi się podoba całość! Mogłabyś pokazać jak obecnie teraz wygląda kompozycja muchołówkowo-kapturnicowa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Rośliny cudne, ale nie mogę uwierzyć że bicalcarata i H. Minor rosną na parapecie (że rosną tak ślicznie). Jaka tam panuje wilgotność powietrza? I ogólnie, jakie warunki na parapecie? Edytowane 14 Maja 2015 przez NepenthesPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) Ptaah, wksek - dziękuję za pochwały. mieczus Risa mnie wyręczyła i podała link. Risa rośliny kiepsko zniosły zimowanie i nie prezentują się dobrze, ale wrzucam taką fotkę "na szybko". NepenthesPL parapet jest wschodni, a jedyna modyfikacja to doświetlanie, ale raczej skromne. Wilgotność 50-70% (w deszczowe dni do 90%), a temp 19-22°C w okresie zimowym i 25-32°C latem. Od października do kwietnia N. bicalcarata ma zastój, ale wiosną jak się ociepli zaczyna produkować dzbanki. Helki zaś cały rok mają się świetnie (w odróżnieniu od kilku nieszczęśników umieszczonych w terra). Tak wyglądały krótko po posadzeniu, pod koniec 2013: Edytowane 15 Maja 2015 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi