Skocz do zawartości

Helkarium #3

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skończyłem budowę mojego (trzeciego już) terra dla helek, które za niedługo będzie pełniło głównie rolę mnożarki :) Co prawda wymaga jeszcze kilku drobnych poprawek, ale już działa ;) Na razie tylko kilka fotek, szczegóły już wkrótce na moim blogu:

tepuiproject.blogspot.com

Pozdrawiam,

Mateusz

Odnośnik do odpowiedzi

W puszcze jest system chłodzenia oparty na ogniwie peltiera, który niestety odmontuję. System działa, ale jest zbyt słaby na terrarium tej wielkości. Może wykorzystam go w przyszłości, już mam dwa inne pomysy na wykorzystanie takich ogniw ;). Poza tym muszę jeszcze dorobić nowe drzwiczki, bo te są trochę źle dopasowane i muszą być podłożone chusteczkami, żeby nie wypadały :P Na dniach przytnę więcej pleksy albo zamówię szklane, i wstawię ;)

Rysiek - wstrzymaj się do końca roku, to będą jeszcze 2 większe terraria :P

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prościej przerobić zamrażarkę/lodówkę? Masę takich ze sprawnym obiegem, lecz uszkodzoną sprężarką można spotkać na złomowiskach.

Oj, chyba nie prościej. Ogniwo wystarczy przykleić i dołączyć radiator - włączasz do prądu i działa. Koszty eksploatacji mogą być jednak większe, chociaż to tylko gdybanie. Na pewno ogniwo nie musi ciągle chodzić "na fula" aby obniżyć temperaturę o kilka stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia wydajności, ja jednak wolę sprężarkę. Przy wysokich temperaturach latem/zimą przy włączonym ogrzewaniu ogniwo może nie wystarczyć. Wystarczy znaleźć odpowiednio małą lodówkę/zamrażarkę i ew. zamontować falownik.

Odnośnik do odpowiedzi

Budowa chłodzenia z peltierami to po prostu mój kolejny eksperyment ;) Faktycznie, prościej przerobić lodówę - ale ogniwa dają możliwość zrobienia chłodzonego terra w bardziej kompaktowym wydaniu. Moim zdaniem ogniwa te są przedwcześnie skreślone - myślę, że po prostu wystarczy wymyślić coś innego niż dotychczas, i mogą one być przydatne ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsądnie by było połączyć kilka ogniw w piramidkę i do tego podłączyć wiatraczek. Chociaż aby zrobić wystarczające chłodzenie, to nie trzeba całej lodówki przecież - wystarczy tylko wyciągnąć sprężarkę i i odpowiednio zamontować parownik i skraplacz(jak ktoś ma podstawowe zdolności w tym polu, to może umieścić parownik wewnątrz akwarium/terrarium, a skraplacz na zewnątrz)

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ja podziwiam ten wynalazek,bo jestem odmiennej płci i to dla mnie jest mniej pojętne od czarnej magii.Ale gratuluję wynalazku.Życzę by wszystkie hele tam pięknie rosły.

Całkowicie się z Tobą zgadzam takk

Chylę czoła okej

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.