Wrazik Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Właśnie skończyłem budowę mojego (trzeciego już) terra dla helek, które za niedługo będzie pełniło głównie rolę mnożarki Co prawda wymaga jeszcze kilku drobnych poprawek, ale już działa Na razie tylko kilka fotek, szczegóły już wkrótce na moim blogu: tepuiproject.blogspot.com Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Fajnie się prezentuje Dobre robota A co się mieści w tej zabudowanej skrzynce po lewej stronie którą widać na ostatnim zdjęciu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Nieźle Ci to wyszło, coś czuje że będę musiał wpaść kiedyś i to zobaczyć na własne oczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 W puszcze jest system chłodzenia oparty na ogniwie peltiera, który niestety odmontuję. System działa, ale jest zbyt słaby na terrarium tej wielkości. Może wykorzystam go w przyszłości, już mam dwa inne pomysy na wykorzystanie takich ogniw . Poza tym muszę jeszcze dorobić nowe drzwiczki, bo te są trochę źle dopasowane i muszą być podłożone chusteczkami, żeby nie wypadały Na dniach przytnę więcej pleksy albo zamówię szklane, i wstawię Rysiek - wstrzymaj się do końca roku, to będą jeszcze 2 większe terraria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Testowałeś już te ogniwa Peltiera? Jaką moc w sumie zamontowałeś? Te ogniwka są super - ale prądu to żrą tyle że ho ho.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Nie prościej przerobić zamrażarkę/lodówkę? Masę takich ze sprawnym obiegem, lecz uszkodzoną sprężarką można spotkać na złomowiskach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Nie prościej przerobić zamrażarkę/lodówkę? Masę takich ze sprawnym obiegem, lecz uszkodzoną sprężarką można spotkać na złomowiskach. Oj, chyba nie prościej. Ogniwo wystarczy przykleić i dołączyć radiator - włączasz do prądu i działa. Koszty eksploatacji mogą być jednak większe, chociaż to tylko gdybanie. Na pewno ogniwo nie musi ciągle chodzić "na fula" aby obniżyć temperaturę o kilka stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Kwestia wydajności, ja jednak wolę sprężarkę. Przy wysokich temperaturach latem/zimą przy włączonym ogrzewaniu ogniwo może nie wystarczyć. Wystarczy znaleźć odpowiednio małą lodówkę/zamrażarkę i ew. zamontować falownik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 Budowa chłodzenia z peltierami to po prostu mój kolejny eksperyment Faktycznie, prościej przerobić lodówę - ale ogniwa dają możliwość zrobienia chłodzonego terra w bardziej kompaktowym wydaniu. Moim zdaniem ogniwa te są przedwcześnie skreślone - myślę, że po prostu wystarczy wymyślić coś innego niż dotychczas, i mogą one być przydatne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Rozsądnie by było połączyć kilka ogniw w piramidkę i do tego podłączyć wiatraczek. Chociaż aby zrobić wystarczające chłodzenie, to nie trzeba całej lodówki przecież - wystarczy tylko wyciągnąć sprężarkę i i odpowiednio zamontować parownik i skraplacz(jak ktoś ma podstawowe zdolności w tym polu, to może umieścić parownik wewnątrz akwarium/terrarium, a skraplacz na zewnątrz) Edytowane 8 Września 2013 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Września 2013 Autor Share Napisano 10 Września 2013 Zgodnie z obietnicą http://tepuiproject.blogspot.com/2013/09/heliarium-3.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Chłopaki ja podziwiam ten wynalazek,bo jestem odmiennej płci i to dla mnie jest mniej pojętne od czarnej magii.Ale gratuluję wynalazku.Życzę by wszystkie hele tam pięknie rosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Chłopaki ja podziwiam ten wynalazek,bo jestem odmiennej płci i to dla mnie jest mniej pojętne od czarnej magii.Ale gratuluję wynalazku.Życzę by wszystkie hele tam pięknie rosły. Całkowicie się z Tobą zgadzam Chylę czoła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 Oj tam, to tylko trochę śrubek i polutowanych kabli ...ale dzięki za miłe słowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 No, to chyba tyle w temacie tego terrarium Miejsca brak, czas brać się za budowę następnego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi