Skocz do zawartości

Pęd kwiatowy D.petiolaris [ciąć, czy nie?]

Cahan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na tym forum. Chciałam się zapytać, czy uciąć [bodajże 6, czy 7 już w tym roku] pęd kwiatowy rosiczki Drosera petiolaris. Od kiedy wiosną wyszła z okresu spoczynku zaczęła produkować gigantyczne pędy kwiatowe w sporej ilości. Na początku się cieszyłam i w ogóle, ale... No, właśnie ale- roślina wyraźnie idzie w kwiaty kosztem liści. Mam wrażenie, że ciągłe kwitnienie, na wielu pędach ją osłabia. Dlatego zastanawiam się nad ucięciem nowo wyrastającego pędu kwiatowego, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, dlatego się pytam :).

Edytowane przez Cahan
Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie wstawię jak zdobędę aparat. Na razie nie jest doświetlana, ale doświetlanie jest planowane. Stoi na parapecie zachodnim [mogę przenieść na wschód]. Na początku po wybudzeniu rosła całkiem ładnie.

EDIT: Wstawiam zdjęcie, niestety nie jest do końca aktualne, bo sprzed miesiąca. 1150192_501840449903160_1592122649_n.jpg Od tego czasu za wiele się nie zmieniło, poza "jeszcze więcej kwiatów". Co ciekawe niektóre kwiatki mają białe pręciki, a inne pomarańczowe.

Edytowane przez Cahan
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.