Cahan Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich na tym forum. Chciałam się zapytać, czy uciąć [bodajże 6, czy 7 już w tym roku] pęd kwiatowy rosiczki Drosera petiolaris. Od kiedy wiosną wyszła z okresu spoczynku zaczęła produkować gigantyczne pędy kwiatowe w sporej ilości. Na początku się cieszyłam i w ogóle, ale... No, właśnie ale- roślina wyraźnie idzie w kwiaty kosztem liści. Mam wrażenie, że ciągłe kwitnienie, na wielu pędach ją osłabia. Dlatego zastanawiam się nad ucięciem nowo wyrastającego pędu kwiatowego, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, dlatego się pytam . Edytowane 9 Września 2013 przez Cahan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Pokaż zdjęcie, jeśli to możliwe : ) Gdzie ją trzymasz ? Doświetlasz ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Zdjęcie wstawię jak zdobędę aparat. Na razie nie jest doświetlana, ale doświetlanie jest planowane. Stoi na parapecie zachodnim [mogę przenieść na wschód]. Na początku po wybudzeniu rosła całkiem ładnie. EDIT: Wstawiam zdjęcie, niestety nie jest do końca aktualne, bo sprzed miesiąca. Od tego czasu za wiele się nie zmieniło, poza "jeszcze więcej kwiatów". Co ciekawe niektóre kwiatki mają białe pręciki, a inne pomarańczowe. Edytowane 8 Września 2013 przez Cahan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi