mizar Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 witam mam problem z muchołówką, a właściwie z wszystkimi roslinkami owadozernymi (rosiczki) pojawiła sie na podłożu pleśń jesienią i do tej pory sie odradza. na okres zimowy zmniejszylem ilosc wody jaka jest w podstawkach psikam topsinem - pleśn pojawia sie po miesiącu wymieniłem podłoze na torf spphangum z piaskem 2:1 i znowu pleśń sie pojawia - udezylem topsinem i czekam na nastepną roslinki oswietlam żarówką exoterra day glo jak sobie poradzic z pleśnią w owadożernych w takim przypadku? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Najpewniej maja za mało swieżego powietrza, jeśli w terrarium jest bardzo wilgotno (chyba trzymasz je w terra) trzeba co pare dni je wywietrzyć, a pleśń powinna zniknąć (ja takiego problemu nigdy nie miałem gdyż miały dostęp do świeżego powietrza). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizar Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2006 nie trzymam ich w terrarium tylko na parapecie nie otworze przeciez okna bo je wymroże :roll: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 No pewnie żeby nie otwierać . U mnie zdażyło sie pare razy że była pleśń ale u Sarraceni gdyż zasłaniała podłoże liśćmi. Może to wina podłoża raz też miałem takie wadliwe podłoże które wydawało nieprzyjemny zapach jakby gniło musiałem wyrzucić zniszczone przez to podłoże sadzonki Drosery capensis. A muchołówka zimuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizar Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2006 podloze jest torf sphangum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Sprawdz podloza wszystkich roslin w domu. Jezeli maja biale, zolte lub brazowe naloty znaczy to, iz masz zbyt mala cyrkulacje powietrza w domu. Osobiscie tez mam taki problem i w tym wypadku aby trzymac rosliny potrzebny jest wiatrak, ktory bedzie zapobiegal zastalemu powietrzu w miejscu hodowli. Najlepszym rozwiazaniem jest wentylacja z pobieraniem powietrza z zewnatrz (sprzet domowej roboty to koszt okolo 50-100zl) Skutecznym sposobem jest rowniez, raz-dwa razy na tydzien, ostrozne podlewanie roslin z gory, ale wylacznie woda destylowana. Dzieki temu torf jest caly czas oczyszczany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizar Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2006 dzieki za rady popróbuje ruszyć powietrze roślinkom pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Mogę się dowiedzieć czy pleśn ma jakieś negatywne działanie na roślinę ?? Jeśli tak to jakie ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Widzę, ze koledzy opisali już sposób zapobiegania pleśni. Ja dodam tylko, ze można spróbować kupić gotowe preparaty na grzyby. Są one dość skuteczne, ale oczywiście nie wyeliminują pleśni na zawsze, to nie możliwe. Czy mogą zaszkodzić, niestety tak :/ U mnie dorwała się perfidnie do D. filfiromis red. Jeżeli roślina jest zdrowa i duża, to nic się jej nie stanie. Niestety moje D. filiformis red po masowym letnim kwitnieniu są teraz w opłakanym stanie. Mniejsze roślinki pleśń mi po prostu wykończyła. Żeby je wzmocnić wstawiłem je do terrarium gdzie od dużej ilości światła, powinny się postawić pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 A ja na innym forum o roślinach owadożernych przeczytałem że można torf wymieszać z sproszkowanym aluminium i wtedy na 100% pleśn nie powstanie, a roślinom podobno o nie przeszkadza. Osobiście tego nie próbowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Na jakim forum o owadożerach to wyczytałes? bo wydaje sie bardzo dziwne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Na jakim forum o owadożerach to wyczytałes? bo wydaje sie bardzo dziwne. Od trzeciego postu. http://terrarium.com.pl/forum/viewtopic.ph...53b55a7cc2df8ad Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Nie mielismy doswiadczenia z aluminium, ale jezeli ktos jest gotowy na test, to prosimy o informacje czy taki sposob jest godny polecenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 U mnie na torfie była kiedyś pleśń ale za każdym razem albo lałem wode na góre na torf albo całkowicie torf zmieniałem, za każdym razem nic sie roślince nie stało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husytka Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 heh ten sposób z aluminium nie był zdaje się testowany nawet przez samego pomysłodawcę, więc ja bym nie eksperymentowała, słyszałam kiedyś o takim pomyślę wśród hodowców czeskich ale żaden nie skusił sie na tego typu zapobieganie pleśni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi