Skocz do zawartości

[PLEŚŃ]

mizar

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem z muchołówką, a właściwie z wszystkimi roslinkami owadozernymi (rosiczki)

pojawiła sie na podłożu pleśń jesienią i do tej pory sie odradza.

na okres zimowy zmniejszylem ilosc wody jaka jest w podstawkach

psikam topsinem - pleśn pojawia sie po miesiącu

wymieniłem podłoze na torf spphangum z piaskem 2:1

i znowu pleśń sie pojawia - udezylem topsinem i czekam na nastepną

roslinki oswietlam żarówką exoterra day glo

jak sobie poradzic z pleśnią w owadożernych w takim przypadku?

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Najpewniej maja za mało swieżego powietrza, jeśli w terrarium jest bardzo wilgotno (chyba trzymasz je w terra) trzeba co pare dni je wywietrzyć, a pleśń powinna zniknąć (ja takiego problemu nigdy nie miałem gdyż miały dostęp do świeżego powietrza).

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie żeby nie otwierać :). U mnie zdażyło sie pare razy że była pleśń ale u Sarraceni gdyż zasłaniała podłoże liśćmi. Może to wina podłoża raz też miałem takie wadliwe podłoże które wydawało nieprzyjemny zapach jakby gniło musiałem wyrzucić zniszczone przez to podłoże sadzonki Drosery capensis. A muchołówka zimuje?

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz podloza wszystkich roslin w domu. Jezeli maja biale, zolte lub brazowe naloty znaczy to, iz masz zbyt mala cyrkulacje powietrza w domu. Osobiscie tez mam taki problem i w tym wypadku aby trzymac rosliny potrzebny jest wiatrak, ktory bedzie zapobiegal zastalemu powietrzu w miejscu hodowli. Najlepszym rozwiazaniem jest wentylacja z pobieraniem powietrza z zewnatrz (sprzet domowej roboty to koszt okolo 50-100zl) Skutecznym sposobem jest rowniez, raz-dwa razy na tydzien, ostrozne podlewanie roslin z gory, ale wylacznie woda destylowana. Dzieki temu torf jest caly czas oczyszczany.

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, ze koledzy opisali już sposób zapobiegania pleśni. Ja dodam tylko, ze można spróbować kupić gotowe preparaty na grzyby. Są one dość skuteczne, ale oczywiście nie wyeliminują pleśni na zawsze, to nie możliwe.

Czy mogą zaszkodzić, niestety tak :/ U mnie dorwała się perfidnie do D. filfiromis red. Jeżeli roślina jest zdrowa i duża, to nic się jej nie stanie. Niestety moje D. filiformis red po masowym letnim kwitnieniu są teraz w opłakanym stanie. Mniejsze roślinki pleśń mi po prostu wykończyła. Żeby je wzmocnić wstawiłem je do terrarium gdzie od dużej ilości światła, powinny się postawić pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na innym forum o roślinach owadożernych przeczytałem że można torf wymieszać z sproszkowanym aluminium i wtedy na 100% pleśn nie powstanie, a roślinom podobno o nie przeszkadza. Osobiście tego nie próbowałem.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na torfie była kiedyś pleśń ale za każdym razem albo lałem wode na góre na torf albo całkowicie torf zmieniałem, za każdym razem nic sie roślince nie stało.

Odnośnik do odpowiedzi

heh ten sposób z aluminium nie był zdaje się testowany nawet przez samego pomysłodawcę, więc ja bym nie eksperymentowała, słyszałam kiedyś o takim pomyślę wśród hodowców czeskich ale żaden nie skusił sie na tego typu zapobieganie pleśni

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.