rosiczka Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Jaki dzbanecznik jest polecany dla poczatkującego hodowcy dzbaneczników? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 ja polecam venricosa lub jakiegoś z kwiaciarni tylko się w tedy niedowiesz co masz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 i kupisz na pewno drozej.Z naszej oferty na poczatek polecamy n.bicalcarata lub krzyzowke ventricosa x alata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2006 Dziekuję za pomoc na pewno skorzystam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Tak, 'Ventrata' jest bardzo łatwy w hodowli, u mnie rośnie świetnie, a i u Nepenti drogi nie jest . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ola G. Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 ja mam takie pytanie.. jak długo po pojawieniu się liścia trzeba czekać na dzbanek?? chodzi mi o gatunek ventrata. pozdrawiam!! czy dzbanecznik może byc często przenoszony z msca na msce?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Jeśli chodzi o przenoszenie to ventrata nie jest chyba szczegółnie na to wrżliwy, choć ososbistych doświadczeń z tym nie mam. Mój ventrata stoi cały czas na jednym miejscu. Jeśli chodzi o tworzenie dzbanków, to im większe dzbanki tym dłużej trzeba czekać na utworzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ola G. Napisano 27 Stycznia 2006 Share Napisano 27 Stycznia 2006 Dziekuję i pozdrawiam mam nadzieję, że niedługo pojawią się dzbanki.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 29 Stycznia 2006 Share Napisano 29 Stycznia 2006 Mam dzbanecznika maxima x fusca, kupilem go w kwiaciarni i wlasciwie wszystkie dzbanki jakie mial byly suche, wiec je odcialem. Roslina jest juz dosc spora, stoi na parapecie, dookola ma wode, gleba wyglada na przepuszczajaca powietrze i w moim odczuciu ma dobra mieszanke glebowa, a mimo to nie wypuszcza dzbankow i niektore liscie sa dosc poskrecane, na lisciach ani w glebie nie ma zadnych szkodnikow, jest pryskany i podlewany wylacznie woda destylowana. Jesli mozna to prosze o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 29 Stycznia 2006 Share Napisano 29 Stycznia 2006 adiplayer napisał: Mam dzbanecznika maxima x fusca, kupilem go w kwiaciarni i wlasciwie wszystkie dzbanki jakie mial byly suche, wiec je odcialem. Roslina jest juz dosc spora, stoi na parapecie, dookola ma wode, gleba wyglada na przepuszczajaca powietrze i w moim odczuciu ma dobra mieszanke glebowa, a mimo to nie wypuszcza dzbankow i niektore liscie sa dosc poskrecane, na lisciach ani w glebie nie ma zadnych szkodnikow, jest pryskany i podlewany wylacznie woda destylowana. Jesli mozna to prosze o pomoc 1. Dzbanecznik, ktorego kupiles byl podlewany kranowka (100% kwiaciarni, ktore sprawdzilismy - okolo 40 - tak wlasnie robily). W dodatku wode te ponad polowa lala rowniez do dzbankow. Dlatego lepiej wymienic podloze lub przelac je kilka razy woda destylowana. Maxima x fusca swietnie rosnie w mieszance torfu i mchu sphagnowego. Niewielka ilosc dlugiego wlokna kokosowego rowniez pozytywnie wplywa na rozwoj. 2. Dzbanecznik na 95% pochodzil z uprawy kolo Aalsmeer w Holandii lub od producenta pod Berlinem. Oboje uzywaja niezwykle silnych 400W lamp halogenowych do kazdych roslin i ciezko jest je od nich odzwyczaic. Panuje tam również około 95% wilgotność powietrza. Bardzo cieżko sie tam oddycha. Aby przystosowal sie do Twoich warunkow moze minac kilka miesiecy. 3. Wszystkie te rosliny sa rowniez intensywnie nawozone Superthrive, Miracidem oraz Osmocote, ktore podawane sa przez komputer. Czesc roslin, ktore sa dostarczane do Polski nie jest owadozerna (nie produkuja cieczy trawiacej, nie trawia ofiar, pozniej juz nie wytwarzaja nawet pulapek- efekt stalego nawozenia lub zbyt duzej ilosci amioniaku w pozywce in vitro) 4. Maxima x fusca jest rowniez kupowany przez polskich hurtownikow jako drugi gatunek na gieldach. Rosliny te czesto sa poszkodowane przez szkodniki (sprawdz, czy roslina nie ma zadnych przebarwien, czarnych lub bialych nalotow). Te rosliny sa palone po sesjach na gieldzie, ale wielu zachłannych ludzi wybiera je po prostu z kosza i odsprzedaje. Sprobuj zapewnic roslinie jak najwiecej swiatla oraz mozliwie najwyzsza wilgotnosc (owin ja folia, wsadz do akwarium) i powoli zmniejszaj wilgotnosc oraz naswietlenie aby ja przystosowac. Rosliny od nas, jezeli nie pochodza bezposrednio z naszej produkcji, nigdy nie beda pozyskiwane z takich zrodel, bo satysfakcja i mile doswiadczenia z tymi roslinami, ktore mozna przedstawic na forum:) ,to podstawa. I wcale nie sa drozsze! Przykladowo ogromny N. x Miranda po przejsciach kosztuje w kwiaciarni okolo 250zl, u nas zdrowiutkie okazy sa po 100zl. Maxima x fusca w Nepenti: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 30 Stycznia 2006 Share Napisano 30 Stycznia 2006 Wlasnie na starych lisciach pojawia sie cos z rodzaju malych bialych wloskow ale jest ich bardzo malo i jedynie na 2 czy 3 lisciach. Czy jest jakas szansa zeby ten dzbanecznik zaczal puszczac jeszcze dzbanki? Jesli chodzi o wilgotnosc powietrza to staram sie zapenic okolo 80% jakies 60cm od rosliny stoi nawilzacz powietrza, niestety jak narazie nie mam warunkow zeby umiescic dzbanecznika w szklarence zapewniajac mu przy tym super oswietlenie. A jak sie ociepli mysle nad kupnem Nepenthes muluensis x lowii lub Nepenthes burbidgeae, oczywiscie z Nepenti i moze jesli pojawilaby sie w sprzedazy to Drosera capensis 'Baines Kloof'. Dziekuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 30 Stycznia 2006 Share Napisano 30 Stycznia 2006 3. Wszystkie te rosliny sa rowniez intensywnie nawozone Superthrive, Miracidem oraz Osmocote, ktore podawane sa przez komputer. Czesc roslin, ktore sa dostarczane do Polski nie jest owadozerna (nie produkuja cieczy trawiacej, nie trawia ofiar, pozniej juz nie wytwarzaja nawet pulapek- efekt stalego nawozenia lub zbyt duzej ilosci amioniaku w pozywce in vitro) To znaczy że dzbanecznik kupiony od Nepenti nie jest na 100% owadożerny ?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 30 Stycznia 2006 Share Napisano 30 Stycznia 2006 Wlasnie z Nepenti dzbaneczniki sa na 100% owadozerne, opisywalem dzbanecznik ktory kupilem w zwyklej kwiaciarni Wszystkim polecam Nepenti bo to chyba jedyne miejsce gdzie zakup roślin owadożernych jest najpewniejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi