Skocz do zawartości

Zużyty torf

Majak93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem się dowiedzieć czy można sadzić owadożery w torfie w którym wcześniej rosła jakaś roślina, owadożerna albo nie. W moim przypadku jest to Mimoza wstydliwa, chcę ją wyciąć i nie wiem co zrobić w torfem czy mogę go dalej używać czy nadaję się tylko do wywalenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście torf, który był użyty do rośliny nieowadozernej i był podlewany kranówką czy inną nieodpowiednią wodą do roślin owadożernych się nie nada z oczywistych względów.

Jeśli nie było problemów z pleśnią, zasoleniem itp. to możesz ponownie użyć takiego torfu. Jednak dokładnie go obejrzyj, bo z własnego doświadczenia wiem, że torf z wierzchu może wyglądać bardzo zdrowo, a jak się go wyjmie z doniczki to od ścianek jest zielony, na dnie jakiś muł się zbiera, nieładnie pachnie i wtedy zdrowy rozsądek podpowiada, żeby jednak wymienić go na świeżą porcję.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.