Skocz do zawartości

Chłodzenie wodne

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad użyciem czegoś takiego do chłodzenia terrarium:

https://www.aquaelzoo.pl/ryby/czesci-zamien...i-200,1344.html

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym urządzeniem? Do jakiej temperatury jest w stanie schłodzić wodę? Oczywiście mam plan zrobienia obiegu wody ze zbiorniczka (tylko kilka litrów), przez chłodziarkę do radiatora w terrarium. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Mateusz

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad użyciem czegoś takiego do chłodzenia terrarium:

https://www.aquaelzoo.pl/ryby/czesci-zamien...i-200,1344.html

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym urządzeniem? Do jakiej temperatury jest w stanie schłodzić wodę? Oczywiście mam plan zrobienia obiegu wody ze zbiorniczka (tylko kilka litrów), przez chłodziarkę do radiatora w terrarium. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Mateusz

Wg tego co podaje producent można wnioskować, iż wodę można schłodzić do 4ºC "Szeroki zakres termostatowania pozwala na jego wykorzystanie zarówno w klasycznych akwariach tropikalnych jak i w zbiornikach ze zwierzętami wód chłodnych, a nawet w niewielkich homariach (z wodą o temperaturze ok. 4ºC)" "Efektywnie obniża temperaturę wody nawet w czasie największych upałów."

Pomysł świetny, ale cena niestety już nie taka fajna.

Taniej chyba wychodzi przerobienie lodówki...

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ale system ma służyć do chłodzenia terrarium "reprezentacyjnego", w moim pokoju :P Mam już drugi zrobiony z przerobionej lodówki, ale będzie stał w piwnicy. Szkoda tylko, że nigdzie nie podają żadnych konkretnych danych technicznych tego cacka...

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnij obieg chłodniczy i sprężarkę z lodówki, dał ładną obudowę i zrób wewnątrz zbiorniczek np 5l i włóż do niego chłodzenie. Do tego najtańsza pompka aby wymusić obieg pomiędzy wężownicą(radiatorem) wewnątrz terrarium a tym zbiorniczkiem. Będziesz miał bajeranckie chłodzenie .

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem, mam już takie chłodzenie w piwnicy...te nowe nie dość, że musi być estetyczne, to jeszcze zajmować jak najmniej miejsca i być gotowe jak najszybciej. Proszę tylko o wypowiedzi osób, które miały już do czynienia z chłodziarkami akwariowymi.

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem, mam już takie chłodzenie w piwnicy...te nowe nie dość, że musi być estetyczne, to jeszcze zajmować jak najmniej miejsca i być gotowe jak najszybciej. Proszę tylko o wypowiedzi osób, które miały już do czynienia z chłodziarkami akwariowymi.

Myślę że najszybciej się dowiesz czegoś jak zajrzysz na jakieś forum o tematyce akwarystycznej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.