Wrazik Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Witam Zastanawiam się nad użyciem czegoś takiego do chłodzenia terrarium: https://www.aquaelzoo.pl/ryby/czesci-zamien...i-200,1344.html Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym urządzeniem? Do jakiej temperatury jest w stanie schłodzić wodę? Oczywiście mam plan zrobienia obiegu wody ze zbiorniczka (tylko kilka litrów), przez chłodziarkę do radiatora w terrarium. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Witam Zastanawiam się nad użyciem czegoś takiego do chłodzenia terrarium: https://www.aquaelzoo.pl/ryby/czesci-zamien...i-200,1344.html Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym urządzeniem? Do jakiej temperatury jest w stanie schłodzić wodę? Oczywiście mam plan zrobienia obiegu wody ze zbiorniczka (tylko kilka litrów), przez chłodziarkę do radiatora w terrarium. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Mateusz Wg tego co podaje producent można wnioskować, iż wodę można schłodzić do 4ºC "Szeroki zakres termostatowania pozwala na jego wykorzystanie zarówno w klasycznych akwariach tropikalnych jak i w zbiornikach ze zwierzętami wód chłodnych, a nawet w niewielkich homariach (z wodą o temperaturze ok. 4ºC)" "Efektywnie obniża temperaturę wody nawet w czasie największych upałów." Pomysł świetny, ale cena niestety już nie taka fajna. Taniej chyba wychodzi przerobienie lodówki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Wiem, ale system ma służyć do chłodzenia terrarium "reprezentacyjnego", w moim pokoju Mam już drugi zrobiony z przerobionej lodówki, ale będzie stał w piwnicy. Szkoda tylko, że nigdzie nie podają żadnych konkretnych danych technicznych tego cacka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Wyciągnij obieg chłodniczy i sprężarkę z lodówki, dał ładną obudowę i zrób wewnątrz zbiorniczek np 5l i włóż do niego chłodzenie. Do tego najtańsza pompka aby wymusić obieg pomiędzy wężownicą(radiatorem) wewnątrz terrarium a tym zbiorniczkiem. Będziesz miał bajeranckie chłodzenie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Mówiłem, mam już takie chłodzenie w piwnicy...te nowe nie dość, że musi być estetyczne, to jeszcze zajmować jak najmniej miejsca i być gotowe jak najszybciej. Proszę tylko o wypowiedzi osób, które miały już do czynienia z chłodziarkami akwariowymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Mówiłem, mam już takie chłodzenie w piwnicy...te nowe nie dość, że musi być estetyczne, to jeszcze zajmować jak najmniej miejsca i być gotowe jak najszybciej. Proszę tylko o wypowiedzi osób, które miały już do czynienia z chłodziarkami akwariowymi. Myślę że najszybciej się dowiesz czegoś jak zajrzysz na jakieś forum o tematyce akwarystycznej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Cechy: Wyświetlacz cyfrowy Moc chłodzenia: 200W Moc grzania: 300W Wymiary: Wyskokość: 45cm Szerokość: 25cm Waga: 8kg Średnica węży: 12/16mm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi