Maja100 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Korzystając z ostatnich chwil wrześniowego słoneczka, postanowiłam zrobić kilka fotek moim owadożerkom Muchołówki Zbliżenie G14 Rosseted Dzbanecznik - Hokkeriana Dzbanecznik - Rebecca Soper Kapturnica - flava rubra green Kapturnica - farmhanii Rosiczka - venusta Tłustosze - tina albo weser (ja ich nie odróżniam ) Pigmejka - scorpioides Ciąg dalszy nastąpi ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 No to jeszcze kilka fotek roślinek "domowych" Adelki Ventrata - duża. Musiałam ją postawić na podłodze bo na parapecie przestała się mieścić Mniejsza ventratka I akwarium z ukorzeniającymi się dzbanecznikami Chętnie dałabym więcej fotek no ale .. limit wielkości załączników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Hmm w 1 poście, ta całkiem po lewej z muchołówek to 'dingleys giant'? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Hmm w 1 poście, ta całkiem po lewej z muchołówek to 'dingleys giant'? Nie, to jest regular Dingley giant jest po prawo (ta "żółta" z pułapkami do góry) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 No to dzisiaj siewki .. muchołówek Stoją jeszcze na balkonie ale chyba powinnam je już schować do domu bo noce są już zimne .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Kilka nowych fotek Drosera adelae Pinguicula tina Nepenthes Rebecca Soper Dionaea muscipula Edytowane 6 Marca 2014 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Bardzo mi się podobają te adelki z szerokimi, zielonymi liśćmi, obficie pokropionymi rosą. Edytowane 6 Marca 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) No, no nie pogadasz. Ludzie nie dość że poszerzają swą wiedzę na temat roślin i mają je coraz ładniejsze to i zdjęcia coraz lepsze pykają Tak trzymaj Edytowane 6 Marca 2014 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Zbliżenie G14 Rosseted Jesteś pewna tej identyfikacji? To maks wybarwienia mojej: . Ekspozycja to południowy balkon. Fotki z CPphotofindera też zdają się sugerować, że ten kultywar nie wybarwia ogonków liściowych, a obie rośliny na zdjęciach są w świetnej formie, więc nie ma mowy o niedoświetleniu. http://cpphotofinder.com/dionaea-g14-rosetted-2160.html Twoja roślina jest natomiast praktycznie cała buraczkowa. (: P.S. W nazwie powinna być tylko jedna "s". (; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Dzięki Fajnie, że ktoś zagląda do mojego tematu Kosa1984, pod taką nazwą ją kupiłam ... Ty jesteś znawcą muchołówek, więc być może masz rację .. Co to za kultywar może według Ciebie być ? Edytowane 6 Marca 2014 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Niestety trudno stwierdzić. Jest sporo czerwonych kultywarów, które nie mają jakiś wyraźnie różnicujących cech fenotypowych, jak np. ząbki w jakimś szczególnym kształcie i na dobrą sprawę, to może być prawie każdy z nich. Jakby nie było, ładna muchołówka. (: Edycja: Żółte prążki po zewnętrznej stronie pułapek mogą wskazywać na 'Akai Ryu' na przykład, przy czym małym roślinom tego kultywaru zdarza się zrobić taką typowo przyziemną rozetę. Starsze często wypuszczają pionowe przyrosty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 A może to 'bohemian garnet' ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Nie. Twoja muchołówka nie ma zredukowanych ząbków w kształcie piły. Jednym z rodziców 'Bohemian Garnet' jest 'Sawtooth' i właśnie po nim przejął on kształt, a po drugim - 'Royal Red', tylko dużą ilość antocyjanów na całej powierzchni, odpowiadającą za czerwone ubarwienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 Bądź co bądź wybarwia się ładnie Zauważyłam też, że bardzo intensywnie się dzieli - chyba nawet bardziej niż "low giant" A 'Akai Ryu' to nie jest synonim royal red lub red dragon ? Bo takie też mam, ale one mają wyraźnie uniesione pułapki, może faktycznie jest tak jak mówisz - jest jeszcze za mała i dlatego ma pułapki przy ziemi. Poczekam aż podrośnie, może wtedy się wyjaśni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Tak, 'Akai Ryu' to synonim 'Red Dragon'. 'Royal Red' to inna odmiana. Nie kojarzę żadnego czerwonego kultywaru, który dzieliłby się u mnie bardzo mocno, poza wspomnianym 'Bohemian Garnetem', ale jest sporo czerwonych odmian, których nie mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi