Skocz do zawartości

Owadożerki - Maja100

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z ostatnich chwil wrześniowego słoneczka, postanowiłam zrobić kilka fotek moim owadożerkom :)

Muchołówki

9e438073b66bb837m.jpg

Zbliżenie G14 Rosseted :)

cdc2d21878e7dbafm.jpg

Dzbanecznik - Hokkeriana

7ae0043dee8da840m.jpg

Dzbanecznik - Rebecca Soper

5fef8b95ea2815d8m.jpg

Kapturnica - flava rubra green

b3c5e9eb4ef13471m.jpg

Kapturnica - farmhanii

ec1aceb40e25b71em.jpg

8d18023b252d4b69m.jpg

Rosiczka - venusta

bde302d477fe711bm.jpg

62558e50124c8d6bm.jpg

5ac2997936adbbcam.jpg

Tłustosze - tina albo weser (ja ich nie odróżniam :P )

16949a8f348f3effm.jpg

Pigmejka - scorpioides

a941de058cfde4f7m.jpg

9bd26a6899fc29ebm.jpg

Ciąg dalszy nastąpi ... :)

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze kilka fotek roślinek "domowych"

Adelki

post-6028-1379270140_thumb.jpg

Ventrata - duża. Musiałam ją postawić na podłodze bo na parapecie przestała się mieścić ;)

post-6028-1379270205_thumb.jpg

Mniejsza ventratka

post-6028-1379270272_thumb.jpg

I akwarium z ukorzeniającymi się dzbanecznikami

post-6028-1379270235_thumb.jpg

Chętnie dałabym więcej fotek no ale .. limit wielkości załączników ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...
Zbliżenie G14 Rosseted :)

cdc2d21878e7dbafm.jpg

Jesteś pewna tej identyfikacji? To maks wybarwienia mojej: 5jpg_nexnahw.jpg .

Ekspozycja to południowy balkon. Fotki z CPphotofindera też zdają się sugerować, że ten kultywar nie wybarwia ogonków liściowych, a obie rośliny na zdjęciach są w świetnej formie, więc nie ma mowy o niedoświetleniu. http://cpphotofinder.com/dionaea-g14-rosetted-2160.html Twoja roślina jest natomiast praktycznie cała buraczkowa. (: P.S. W nazwie powinna być tylko jedna "s". (;

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzięki ;) Fajnie, że ktoś zagląda do mojego tematu :)

Kosa1984, pod taką nazwą ją kupiłam ... Ty jesteś znawcą muchołówek, więc być może masz rację .. Co to za kultywar może według Ciebie być ?

Edytowane przez Maja100
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety trudno stwierdzić. Jest sporo czerwonych kultywarów, które nie mają jakiś wyraźnie różnicujących cech fenotypowych, jak np. ząbki w jakimś szczególnym kształcie i na dobrą sprawę, to może być prawie każdy z nich. Jakby nie było, ładna muchołówka. (:

Edycja: Żółte prążki po zewnętrznej stronie pułapek mogą wskazywać na 'Akai Ryu' na przykład, przy czym małym roślinom tego kultywaru zdarza się zrobić taką typowo przyziemną rozetę. Starsze często wypuszczają pionowe przyrosty.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Twoja muchołówka nie ma zredukowanych ząbków w kształcie piły. Jednym z rodziców 'Bohemian Garnet' jest 'Sawtooth' i właśnie po nim przejął on kształt, a po drugim - 'Royal Red', tylko dużą ilość antocyjanów na całej powierzchni, odpowiadającą za czerwone ubarwienie.

Odnośnik do odpowiedzi

Bądź co bądź wybarwia się ładnie ;) Zauważyłam też, że bardzo intensywnie się dzieli - chyba nawet bardziej niż "low giant" :)

A 'Akai Ryu' to nie jest synonim royal red lub red dragon ? Bo takie też mam, ale one mają wyraźnie uniesione pułapki, może faktycznie jest tak jak mówisz - jest jeszcze za mała i dlatego ma pułapki przy ziemi. Poczekam aż podrośnie, może wtedy się wyjaśni :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 'Akai Ryu' to synonim 'Red Dragon'. 'Royal Red' to inna odmiana. Nie kojarzę żadnego czerwonego kultywaru, który dzieliłby się u mnie bardzo mocno, poza wspomnianym 'Bohemian Garnetem', ale jest sporo czerwonych odmian, których nie mam.

Odnośnik do odpowiedzi