Maja100 Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Czy udało się komuś rozmnożyć tą rosiczkę z sadzonki liściowej ? Próbowałam już dwukrotnie kładąc liść na torfie i nic z tego nie wyszło .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Maju próbuję od 3ch tygodni póki co nic się nie dzieje ale i listek nie marnieje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Daj znać jak będzie jakiś efekt Moje listki położone na torfie chyba za bardzo słoneczko przysmażyło .. Tak się zastanawiam, może by spróbować w wodzie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Maja100 napisał: ... Próbowałam już dwukrotnie kładąc liść na torfie i nic z tego nie wyszło .. Nie kładź na torfie, tylko zagłęb nasadę liścia na około 5 mm. Maja100 napisał: ... Tak się zastanawiam, może by spróbować w wodzie ? W wodzie też sadzonkuje. Edytowane 17 Września 2013 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 W takim razie spróbuje w wodzie a tej wody powinno być tyle żeby ten liść pływał, tak ? i czy jest sens o tej porze roku próbować ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Tyle żeby pływał. Co kilka tygodni przepłukanie i wymiana wody, bo rodzi się "nowe życie". Bez doświetlania nie ma sensu. Dotychczas rozmnażałem w wodzie, niedawno spróbowałem w torfie, rezygnuję z wody. Ale np. Drosera prolifera według mnie lepiej rozmnaża się w wodzie, nie ma uniwersalnej reguły. EDYCJA Myślę, że o tej porze roku większy sens ma romnażanie w torfie. Edytowane 17 Września 2013 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Nasiona lepiej, ale są bardzo drobne - nie mniejsze od sessilifoli, ale mniejsze od aliciae. Sadzonka lisciowa w ex vitro słabo działa. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Tylko, że moja rosiczka nie wytwarza nasion .. Nie wiem dlaczego bo przecież d. natalensis jest samopylna .. :/ Edytowane 17 Września 2013 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 17 Września 2013 Share Napisano 17 Września 2013 Samopylna to nie znaczy, że chętnie kwitnąca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Kwitnie, ma już trzeci pęd kwiatowy w tym roku tylko nasion brak .. Edytowane 17 Września 2013 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi