nafarcie Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Witam, mam takie pytanie chciałbym podnieść wilgotność w akwarium. Mam w nim mini zbiorniczek wodny, zastanawiam się tak jak bym umieścił w nim grzałkę akwarystyczną, czy dzięki temu woda z zbiorniczka zaczęła by szybciej parować i jednocześnie podniosła wilgotność w akwarium? Ktoś próbował takiej metody i mógłby podzielić się doświadczeniem? Dziękuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 O ile dobrze pamiętam lekcję chemii z gimnazjum, a było do dość dawno, to tak. Wyższa temperatura wpływa na wielkość parowania wody ^^ Zachęcam też do testów. Przykładowo weź dwa garnki, wlej do obu zimną wodę, potem jeden garnek wstaw na gaz. Gwarantuję, że po chwili zaobserwujesz parę wodną ^^ Powyższy eksperyment i wnioski jakie można z niego wyciągnąć nadaje się do nominacji do Antynobla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Nie sprecyzowałem pytania, czy da się takim sposobem podnieść wilgotność o jakieś 15%-20%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 A nie lepszy fogger ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Moim zdaniem wzrost wilgotności przy takim rozwiązaniu nie byłby zastraszający, a wad byłoby kilka. Nie wiem jaki litraż ma to Twoje bajorko, ale musiałbyś bardzo uważać, żeby woda zbyt mocno nie wyparowała i żeby grzałki szlag jasny nie trafił, a przy tym może i całej instalacji i urządzeń w domu. Jakoś mi się też wizualnie taka grzałka plus wystający kabel nie komponuje, ale to rzecz gustu. Nie wiem co rośnie w akwarium, ale grzałka daje bardzo dużo ciepła - pytanie czy nie za dużo - w akwa może się zrobić sauna parowa Żeby podnieść wilgotność w akwarium prościej jest nasypać na dno keramzytu - zwiększenie powierzchni parowania, zakryć akwarium - nawet przyciętą u szklarza szybką, z pozostawieniem prześwitów po bokach dla wymiany powietrza (w razie czego - wiatraczek do wentylacji). U mnie przy otwartym akwarium z warstwą keramzytu na dnie jest 80 % wilgotności, można też rozważyć wymianę akwarium na terrarium. Albo jak pisał Allgreen - dorzucić fogger - również sprawdzone rozwiązanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Keramzyt mam jako drenaż pod torfem. Mam też jeziorko, akwarium jest przykryte szybką (ma niewielkie szparki do ruchu powietrza). Wilgotność mam około 50%. Czy to jest normalne w akwarium, czy gdzieś popełniłem błąd? <żyletka> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Wydaje mi się, że bardzo niska wilgotność jak na takie warunki. Może torf jest za mało nasączony wodą? Jeszcze przychodzi mi do głowy wadliwy higrometr - masz drugi, żeby skontrolować, czy wskazanie jest ok? Nic innego nie przychodzi mi do głowy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Stanowczo za niska, w moim pokoju mam wyższą [przy akwarium otwartym i akwariach z owadożerami]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Komedia włożyłem drugi higrometr, a ten co był w akwarium pomachałem. Teraz oba pokazują około 70% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 I szafa gra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Wygląda na to, że temat wyczerpany, jednak chciałbym coś sprostować, żeby przyszli czytelnicy, który mogliby zainteresować się tematem, nie zostali wprowadzeni w błąd Twoje bajorko, ale musiałbyś bardzo uważać, żeby woda zbyt mocno nie wyparowała i żeby grzałki szlag jasny nie trafił, a przy tym może i całej instalacji i urządzeń w domu. Jakoś mi się też wizualnie taka grzałka plus wystający kabel nie komponuje, ale to rzecz gustu. Jeśliby grzałka padła, dlaczego miałaby też paść cała instalacja i urządzenia w domu? Nie ma takiej opcji. Grzałki akwarystyczne działają na podobnej zasadzie co żarówki. Ile to razy żarówka spaliła się, a jednak instalacja jest cała? Gdyby grzałka pękła o przebiciu też nie ma mowy. Od tego są bezpieczniki antyporażeniowe. Bywały takie przypadki, że grzałki pękały, bo spadł na nie kamień, uderzyła skałka, korzeń czy inna ozdoba, a ryby żyją. Nie wiem co rośnie w akwarium, ale grzałka daje bardzo dużo ciepła - pytanie czy nie za dużo - w akwa może się zrobić sauna parowa Teraz grzałki maja termostaty, więc ciepła za dużo nie będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Co do instalacji - daleko mi do elektryka, nie znam się kompletnie - zakładam, że nie mam racji Mąż mnie zwykle straszy, że kiedyś "wybuchnę" cały dom, więc stąd ten pomysł Może rzeczywiście w małej objętości wody grzałka włączałaby się na krótko i dramatu by nie było. Grzałki bez termostatów też są na rynku. Doświadczenie grzałkowe mam ze znacznie większymi zbiornikami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi