Skocz do zawartości

Problem z kompem.

Sevillo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znów mam problem z kompem :( ... Może pomożecie :) . Normalnie włącza mi się BIOS , później Win7 , "Czekaj" , "Zapraszamy!" i czarny ekran i kursor myszki... Jak szukałem tego w google to żaden z tych problemów typu: zła godzina w BIOSIE. Kursorem da się ruszać, nic się nie tnie. Proszę o porady co mam zrobić.

Z góry dzięki

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że to może być problem z grafiką (stery od karty lub przegrzana karta graficzna) lub jakiś program (np. gra lub wirus) na stałe przestawił zbyt wysoką rozdzielczość monitora i obszar wyświetlania jest wyższy, niż maksymalna rozdziałka monitora.

Spróbuj uruchomić Windowsa w trybie awaryjnym (przytrzymaj klawisz F8 w czasie restartu komputera) i zobacz, czy uruchomi się w trybie awaryjnym.

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie awaryjnym zmień rozdzielczość monitora na właściwą i uruchom system normalnie.

Jeśli to nie pomoże, to w trybie awaryjnym przeinstaluj sterowniki karty graficznej lub po prostu ją odinstaluj (w panelu sterowania=>System=>Menadżer urządzeń) i zrestartuj komputer. Windows 7 sam Ci ją z powrotem zainstaluje na sterownikach systemowych i powinno być OK.

Jeśli to nie pomoże, to pomyślimy dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

Sevi, kup sobie sprężone powietrze (10zł), zaopatrz się w mały pędzelek.

Następnie odłącz zasilanie i włącz kompa (by napięcie z zasilacza 'zeszło'). Rozkręć obudowę, wyjmij RAM, grafikę i inne karty rozszerzeń. Odkręć wentylator z procka, przedmuchaj radiator sprężonym powietrzem (nie usuwaj go!), użyj też pędzelka. Ogólnie uysuń cały kurz który masz na płycie i innych podzespołach. PAMIĘTAJ: nie przechylaj aerozolu z powietrzem ' do góry nogami' bo uszkodzić sobie podzespoły :excl:

A, i za wykonaną pracę wisisz mi 100zł :D

pozdrawiam

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.