Skocz do zawartości

CEFALOTUS kwiaty i nasiona zdjecia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W tym roku właśnie skończyliśmy zbierać nasiona Cefalotusa bukłakowatego.

poniżej zdjęcia nasion i kwiatostanów (wraz z najlepszymi zapylaczami mrówkami okej ).

5e15e62404772673ffbf401d9ec77f28.jpg

cb9841aef1cf83b3bd4a22ece3e3d031.jpg

1bb932fa60f246c68a17d1502ffb8fd9.jpg

63267292bae6536f727e694decc76782.jpg

a68af420c9f0bb5a32d4e5dbf157b484.jpg

Dla polskich hodowców specjalnie niższa cena - zagranica niech płaci w Euro takk .

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , nie ma problemu, Cefalotus jest samopylny oczywiście jak w większości przypadków lepiej zapylać krzyżowo.

W tym roku zakwitły mi 3 Cefalotusy plus to był szok, mała sadzonka zakupiona rok temu od Stephana EDEN BLACK (zdjęcia na CPUK).

Kwiaty są bardzo małe ale jest i sporo, otwierają się bardzo różnie, czas zapylania to miesiąc w moim przypadku więc trzeba odwiedzać kwiatuszki.

Stosowałem jedną i najbardziej zasadną zasadę , jeśli nie miałem mrówek pod ręka stosowałem małą wykałaczkę : najpierw zapylałem świeżą wykałaczka zawsze EB potem pozostałe kwiatostany i tak przez miesiąc.

I kolejny miesiąc zbieram nasiona , w zasadzie jeszcze niedobitki nasion kończą wzrost.

To tyle po kilku latach doczekałem się nasion , cieszy to i bawi a roboty z tym co nie miara, kolejnej roboty czas wacko .

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mi po samozapyleniu nie wyszło ani jedno pełne nasiono. Oczywiście wyglądały jak na pokazanym zdjęciu i wydawałoby się, że będą całkowicie normalne, ale przed wysianiem postanowiłem kilka rozpreparować. Okazało się, że były puste, nie było zarodka. Generalnie, tylko napuchnięta otoczka. Coś takiego obserwowałem w przypadku niektórych storczyków, które mam pojedyncze, a są rzadkie. Torebka nasienna rosła, a chyba raczej puchła i wydawałoby się, że będzie pełna nasion, a tymczasem nasion nie było wcale, albo bardzo pojedyncze. Nie wiem czy po prostu miałem pecha z Cephalotusem, ale zgaduję, że będą lepsze wyniki przy krzyżowym zapyleniu. Może po prostu ta linia, którą mam, taka jest specyficzna... Może warunki nie sprzyjały, choć pogoda była moim zdaniem idealna, bo umiarkowana. W tym roku pędy kwiatowe uciąłem, bo nie mając różnych roślin nie widziałem w tym sensu.

A Twoje nasiona jak Ci wyszły? Sprawdzałeś, czy są pełne?

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś embryo swoich nasion ?

Update a tak sprawdzałeś :)

U mnie tak są pełne i dziś wysiałem testowe nasiona bez stratyfikacji wraz z darlingtonią, jak pojawią sie kiełki niezwłocznie umieszczę zdjęcie.

Pozdrawiam

Edytowane przez gonzoblade
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.