Marek Woźny Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Witam Zebrane świeże nasiona Darlingtoni Kalifornijskiej. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 I to wszystko z jednej rośliny? Bardzo ciekawe ma te nasionka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Gratuluję udanych zbiorów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Nasion jest sporo w torebce nasiennej, sama torebka też spora – większa od kapturnicy. Nasiona zostały zebrane w tym sezonie z kilku kwiatów. Darlingtonia może być samopylna ale ja miałem szczęście posiadać kilka kwiatów i zapylałem krzyżowo, w celu uzyskania lepszych nasion i widać się udało. Poniżej zdjęcia kiełkujących nasion. Pierwsze kiełki pojawiły się po 10 dniach od wysiania. Wysiewałem już wielokrotnie darlingtonię i z kiełkowalnością było różnie, zakładam oczywiście różną świeżość i pochodzenie nasion. Te skiełkowały bez stratyfikacji – być może świeżość odegrała tu główną rolę. Jak widać siałem na torfie bez dodatków, teraz czas popikować do bardziej luźnego podłoża. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi