Skocz do zawartości

Terrarium - infidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym procesie decyzyjnym, zamawianiu akwarium, kompletowaniu roślin, dobieraniu oświetlenia i sprawdzaniu czy wszystko pod nim rośnie udało mi się dzisiaj wygospodarować trochę wolnego czasu i złożyć wszystko do kupy :D

Akwarium: 45x30x30 optiwhite - faktycznie wygląda lepiej niż float :)

Oświetlenie: akwarystyczne 26W 6500K (niby to mało, ale heliamphora x midoxa rosła i dzieliła się pod nim jak szalona)

Na dole wysypana warstwa keramzytu (chyba za gruba...) i zrobione z niego w rogu miejsce do podlewania, na to torf z gruboziarnistym piaskiem i niewielką ilością perlitu. Wzniesienia opierają się na kawałkach lawy żeby zapobiec osypywaniu.

Obsada:

heliamphory: x midoxa, minor, heterodoxa

cephalotus follicularis

tłustosze meksykańskie: wszystkie z mojej listy roślin + dwa których nazwy mi zaginęły :/

i jedna samotna rosiczka sp. South Africa

Na początku helki miały być w dobrze zakamuflowanych doniczkach, ale po usunięciu zaglonionego torfu z midoxy i stwierdzeniu że dzieli się ona w rękach miałam za dużo osobnych roślin i posadziłam wszystko bezpośrednio w torfie. Trzymajcie kciuki żeby było im dobrze!..

Koniec pisaniny, czas na pierwsze zdjęcia :)

post-6353-1379877687_thumb.jpg

post-6353-1379877706_thumb.jpg

post-6353-1379877715_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o torfowca to obawiam się że szybko zarósłby maluchy które rosną niżej... Na razie mam "zwykły" mech który rósł wokół cefala i razem z nim został przesadzony do terrarium, jest drobny i niski i mam nadzieję że się ładnie rozrośnie. Spróbuję go trochę rozsadzić w kilka miejsc. Poza tym terra ma w tle zieloną ścianę i musi się czymś od niej odróżniać ;)

O d. prolifera nie myślałam, ale jestem otwarta na wszelkie sugestie które pomogą mi ulepszyć mój zbiornik, zaraz o niej poczytam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo się ładnie zapowiada :) Wzniesienie z helkami jest w tej chwili najatrakcyjniejsze, ale jak tłuściochy podrosną będzie rewelacja.

Jeśli miałabym zaproponować ewentualne modyfikacje - myślę, że miłym urozmaiceniem dla oka byłoby wkomponowanie korzonka/ kilku kamieni - zbliżyłoby to nieco krajobraz w terrarium do natury. Wtedy tłuściochy posadziłabym pomiędzy tymi przeszkodami, co stworzyłoby pewną asymetrię. Teraz tłustosze są dosyć równomiernie posadzone.

Szkła rzeczywiście prawie nie widać na zdjęciu - uważasz, że warto jest dopłacić i zdecydować się na opti? Jestem właśnie w trakcje planowania takiego cuda u siebie, dlatego się podpytuję :)

Dla urozmaicenia można dorzucić "kącik rosiczkowy" z siostrami z Q. Ale i bez tego terrarium będzie super.

Podoba mi się bardzo :)

p.s. gdzie można dorwać taką lawę do konstrukcji pagórka?

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo miłe dla oka a będzie jeszcze lepiej gdy roślinki się rozrosną okej.W niedalekiej przyszłości też coś takiego chciałbym zrobić dla helek i cefala.A swoją drogą uwielbiam oglądać zdjęcia takich dzieł i czekam na więcej fotek takk

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc myślałam że lawa będzie bardziej wystawać, ale w trakcie konstrukcji zdecydowałam się postawić ją bezpośrednio na keramzycie i w efekcie wyszły z tego "góry torfowe" - jak w lodowych 90% jest pod powierzchnią torfu ;)

Kropka: w Szczecinie mamy rewelacyjnego wykonawcę akwariów, za ten zbiornik z optiwhite na wymiar zapłaciłam 80 zł (około 80 litrów), czekałam jakieś 5 dni.

Mam w domu dwa akwaria krewetkowe zrobione ze szkła float i kolorki są bardziej soczyste, ale przy grubości rzędu 3 mm nie jest to jakaś kolosalna różnica ale jak ktoś ma porównanie to zdecydowanie ją widać :) Dodatkowy akcent estetyczny to przezroczysty silikon, bezwałkowe klejenie i szlif trapezowy. Na same krawędzie szkła patrzy się z przyjemnością... A że pod tym względem jestem typową kobietą to szczegóły robią połowę efektu. Na koniec powiem tak: za 80 zł nie było się nad czym zastanawiać.

Co do lawy to można ją dostać w sklepach akwarystycznych.

Przyznam że symetrię w rozłożeniu tłustoszy zauważyłam dopiero po skończeniu sadzenia :/ Nie chciałam ich bardziej ruszać bo to w większości maluchy, ale ta część nie daje mi spokoju i pewnie niedługo ją nieco przearanżuje. Mam trochę doświadczenia z korzeniami w akwarystyce i z tego względu raczej zostanę przy kamieniach, na razie nie mam pomysłu jak je wkomponować bo te które mi zostały zajmowały za dużo miejsca - to tak naprawdę dość małe terrarium :)

Dzięki za wszystkie rady, biorę je do serca i będę dzięki nim kombinować jak ulepszyć kompozycję :D

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium rzeczywiście w bardzo atrakcyjnej cenie :O

Zastanawiam się tylko, czy mąż mnie nie pogoni jak załaduję pół bagażnika szkłem (myślę o długości 100 cm) i czy na naszych dziurawych drogach nie rozłupiemy go skutecznie ;) Na 100% spyta się, czy w Łodzi nie ma szklarzy...

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno wożą akwaria po całej Polsce, tylko wtedy trzeba by pewnie znaleźć jeszcze kogoś z twojego miasta żeby się opłacało. W 100 cm możnaby nieźle poszaleć... :)

Odnośnie warstwy keramzytu która wydawała mi się zbyt gruba: to jednak dobre rozwiązanie. Jestem zaskoczona szybkością ubywania wody z tego dolnego zbiornika! Gdyby warstwa była mniejsza musiałabym dolewać wody codziennie, a zanosi się na to że wystarczy co 3 dni.

Odnośnik do odpowiedzi

W 100 cm możnaby nieźle poszaleć...

Mam nadzieję, że starczy mi szaleństwa (wyobraźni), żeby to ładnie zagospodarować wacko

Odnośnie warstwy keramzytu która wydawała mi się zbyt gruba

A ilu cm masz warstwę? Torf Ci ładnie nasiąka, aż do szczytu pagórka?

Terrarium nie ma żadnego przykrycia, tak? Jaką masz tam wilgotność?

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie widać 3-3,5 cm, przed przysypaniem torfu były 4 cm i pewnie trochę przysypało go od góry. Szczyt pagórka jest nadal mokry, specjalnie nie ma pod nim lawy - jest tylko dołożona mała skałka z boku żeby się nie osypywało.

Przykrycia brak. W tej chwili wilgotność pod lampką, mniej więcej 7 cm od górnej krawędzi wynosi 65%, tyle że od godziny 9 pali się lampa i wody na dnie zostało może 2 mm także mniej już nie będzie, wczoraj o tej porze było 72%, w nocy >80.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...