Redgreen Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Jestem ciekaw jak poradziły sobie muchołówki oraz wymiarów takiej kastry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczka Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Po zimie wygląda marnie, rośliny nie zaczęły się jeszcze wybudzać. Jak coś z nich wyrośnie to wrzucę fotki. W sumie to chodziło mi bardziej o to czy rośliny przeżyły czy nie zamarzły na kość w zimie. Ale jeśli piszesz ze jeszcze się nie wybudziły to chyba przeżyły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 W sumie to chodziło mi bardziej o to czy rośliny przeżyły czy nie zamarzły na kość w zimie. Ale jeśli piszesz ze jeszcze się nie wybudziły to chyba przeżyły Dziś rzuciłem okiem na rośliny i zauważyłem, że kapturnice zaczęły się wybudzać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeorgeLucas Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Co do przegrzewających się czarnych kastr- można owinąć je białą agrowłókniną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Póki co jestem zadowolony z zimowania roślin w kastrach. Zapowiadało się nieciekawie - duża dobowa różnica temperatur, brak śniegu przy temperaturach -10 stopni, duża ilość deszczowych dni. Myślę, że kluczem do sukcesu jeśli chodzi o zimowanie owadożerów - jak najmniejsza ilość wody w kastrze, żeby rośliny nie zgniły. Najbardziej ucierpiały muchołówki, przyczyną dla której większość padała jest dla mnie oczywista - za późno sadziłem je do kastr i nie miały czasu się porządnie ukorzenić. Kolejnym rodzajem roślin jakie ucierpiały są rosiczki - D. rotundifolia i D. Binata ucierpiały przez jakieś stworzonko, które postanowiło rozgrzebać torf tym samym wyrzucając rosiczki poza kastrę Póki co WSZYSTKIE kapturnice mają zdrowe stożki wzrostu, jest to pewnie zasługa monitorowania poziomu wody w kastrach. Zwróćcie uwagę na fakt, że dopiero wczoraj poodcinałem stare kaptury w kapturnicach, zostawienie ich na okres zimy miał znaczący wpływ. Kaptury, które nie uschły magazynowały nadmiar wody, który gromadził się w kastrach, dzięki temu kłącza roślin nie były narażone na zgnicie. Poniżej kilka zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 U mnie S. leucophylla pozostawiona na zimę w jednej z kastr nie przeżyła, w przeciwieństwie do tej w gruncie. Woda była spuszczona, więc wilgotność była taka co torf zatrzyma, a nawet podeschnie. Wydaje mi się, że dlatego, że jest to struktura ponad poziom gruntu, toteż dużo łatwiej może w pełni przemarzać. Tak bardzo jak będąc w gruncie by nie mogło. Przy czym, żeby ziemia na dużą głębokość zamarzła, to muszą być solidne mrozy przez dłuższy czas, a z tym, często wiąże się również stosowna pokrywa śniegowa. W przypadku kastr nie trzeba dużego mrozu, żeby całość przemarzła. I tak wychodzi na to, że nieźle Ci to wszystko przezimowało. Ciekawe, że takie mocno czerwone te stare liście. U mnie są o normalnych barwach w gruncie. Ciekawe jak będą się dalej rozwijać. Masz tam dość gęsto, więc chyba za bardzo nie będą miały możliwości się rozrosnąć... :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Pora na małą aktualizację. Rosiczki: Zeszłoroczne nasiona wykiełkowały w bardzo dużej ilości Dziś zasadzone: Wybudzające się kapturnice: Edytowane 4 Maja 2014 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 W końcu zaczyna to wyglądać Życzę miłego oglądania i gimnastyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Ej no weź, ponazywałbyś te rośliny i poobracał fotki... Mhm... czyli niby dbasz o naszą kondycję, czy zwyczajnie chcesz, żebyśmy dostali kręczu szyi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Piękne roślinki, a Obovata najlepsza;) . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Ej no weź, ponazywałbyś te rośliny i poobracał fotki... Mhm... czyli niby dbasz o naszą kondycję, czy zwyczajnie chcesz, żebyśmy dostali kręczu szyi? Jeśli masz ochotę - możesz podpisać, ale chyba każdy wie co tam na zdjęciach mamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Nowe nabytki Pinguicula grandiflora i Eriophorum species - Wełnianka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Czy ktoś orientuje się co to za roślina? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 CFHs, nakopać Ci do tyłka? Co to za pytanie o nieznaną roślinę? Nie wiesz co u siebie sadzisz i ode mnie miałeś, a nie jest owadożerne? No pomyśl jeszcze, a wykombinujesz. Dodam, że woli rosnąć w torfowcu jednak... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 No to teraz już mam pewność, że to Pogonia ophioglossoides, ale wolałem się dopytać nie sugerując odpowiedzi. Zdziwił mnie natomiast fakt, że dopiero teraz się pojawiła i to 30 cm dalej niż ją widziałem jesienią. Spisałem są na straty nie widząc jej po zimowaniu, a tu taka niespodzianka. W sumie jak już zdążyłeś mi przypomnieć ten typ tak ma i lubi sobie wędrować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi