heaven Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Hej Nadchodzi zima, zastanawiam się więc nad doświetleniem mojego parapetu, na którym nawet latem nie ma wystarczającego światła (wschodni). Długość parapetu to 130 cm. Rozważałam i nawet byłam skłonna już kupić oprawę na 2x36w i do tego jedną dzienną i jedną fluorę. Problem jednak w tym, że w jednej części parapetu stoją rośliny niskie (owadożery), a w drugiej inne typu mimoza, pomidorki koktajlowe itd itp. Chciałam, żeby wszystkim było dobrze Zatem może zamiast montować jedną oprawę, należałoby zamontować dwie po 2x18w. Widzę to tak, ze gdyby była jedna to dla jednych roślin światło byłoby za wysoko a drugie to samo światło by paliło. Pomóżcie. Pozdrawiam, Olga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Nie lepiej dwie fluory? Ja proponuję zamontować jedną oprawę 2x 36w. Jeśli dla owadożerów będzie za wysoko będziesz mogła postawić ja na podwyższeniu. Jaka jest różnica między wysokościami tych roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 23 Września 2013 Autor Share Napisano 23 Września 2013 Różnica jest mniej więcej 30-40 cm. (rosiczki typu spatulata, tłustosze a na końcu mimozy i pomidory). Mam już jeden komplet 2x18w nad półką własnie z jedną daylight a drugą fluorą. Zostało mi tak poradzone na forum, bo wszystkie te źródła światła znajdować się będą wokół mojego łóżka/biurka i różowe światło fluory jest męczące. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 heaven napisał: Różnica jest mniej więcej 30-40 cm. (rosiczki typu spatulata, tłustosze a na końcu mimozy i pomidory). Mam już jeden komplet 2x18w nad półką własnie z jedną daylight a drugą fluorą. Zostało mi tak poradzone na forum, bo wszystkie te źródła światła znajdować się będą wokół mojego łóżka/biurka i różowe światło fluory jest męczące. I faktycznie męczy Cie jej światło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 23 Września 2013 Autor Share Napisano 23 Września 2013 myślę, ze gdyby dwie różowe świetlówki świeciły Ci prosto w twarz, pewnie nie czułbyś się komfortowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 (edytowane) heaven napisał: myślę, ze gdyby dwie różowe świetlówki świeciły Ci prosto w twarz, pewnie nie czułbyś się komfortowo Tak się składa, że mam 3 x 36w fluory i nie zauważyłem obiżenia mojego komfortu. ;P Edytowane 23 Września 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 23 Września 2013 Autor Share Napisano 23 Września 2013 CFHs napisał: Tak się składa, że mam 3 x 36w fluory i nie zauważyłem obiżenia mojego komfortu. ;P No to chyba mamy inne pojęcie komfortu Albo jesteś bardziej wytrzymały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi