Skocz do zawartości

świetlówki na parapet

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ;)

Nadchodzi zima, zastanawiam się więc nad doświetleniem mojego parapetu, na którym nawet latem nie ma wystarczającego światła (wschodni). Długość parapetu to 130 cm. Rozważałam i nawet byłam skłonna już kupić oprawę na 2x36w i do tego jedną dzienną i jedną fluorę. Problem jednak w tym, że w jednej części parapetu stoją rośliny niskie (owadożery), a w drugiej inne typu mimoza, pomidorki koktajlowe itd itp. Chciałam, żeby wszystkim było dobrze :D Zatem może zamiast montować jedną oprawę, należałoby zamontować dwie po 2x18w. Widzę to tak, ze gdyby była jedna to dla jednych roślin światło byłoby za wysoko a drugie to samo światło by paliło.

Pomóżcie. :(

Pozdrawiam,

Olga

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest mniej więcej 30-40 cm. (rosiczki typu spatulata, tłustosze a na końcu mimozy i pomidory). Mam już jeden komplet 2x18w nad półką własnie z jedną daylight a drugą fluorą. Zostało mi tak poradzone na forum, bo wszystkie te źródła światła znajdować się będą wokół mojego łóżka/biurka i różowe światło fluory jest męczące.

Odnośnik do odpowiedzi

heaven napisał:
Różnica jest mniej więcej 30-40 cm. (rosiczki typu spatulata, tłustosze a na końcu mimozy i pomidory). Mam już jeden komplet 2x18w nad półką własnie z jedną daylight a drugą fluorą. Zostało mi tak poradzone na forum, bo wszystkie te źródła światła znajdować się będą wokół mojego łóżka/biurka i różowe światło fluory jest męczące.

I faktycznie męczy Cie jej światło?

Odnośnik do odpowiedzi

heaven napisał:
myślę, ze gdyby dwie różowe świetlówki świeciły Ci prosto w twarz, pewnie nie czułbyś się komfortowo :D

Tak się składa, że mam 3 x 36w fluory i nie zauważyłem obiżenia mojego komfortu. ;P

Edytowane przez CFHs
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.