Skocz do zawartości

jakie doniczki dla kapturnic

jacko

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam pytanko mianowicie

która doniczka jest lepsza dla kapturnicy: z otworami na dnie czy bez?

widziałem mnóstwo zdjęć ukazujących kapturnice w doniczkach bez otworów i bardzo ładnie rosły...

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

widziałem mnóstwo zdjęć ukazujących kapturnice w doniczkach bez otworów i bardzo ładnie rosły...

Sądzę, że to nie zależało od doniczki, a od warunków uprawy jakie zostały spełnione. Tu właśnie powinieneś szukać złotego środka na "bardzo ładne" kaptury.

Odnośnik do odpowiedzi

Sam musisz sprawdzić, co Ci bardziej podpowiada. Dla mnie praktyczniejsze są doniczki z otworami, bo wodę leję do podstawki, chłonie ile może, reszta zostaje w podstawce, zimą o wiele łatwiej jest tego nie przelać. Bez otworów też się da, chociaż jak ostatnio kupiłam kapturnicę w szklanym pojemniku posadzoną w mchu, to od razu przesadziłam, bo w sklepie lali wody ile mogli, wszystko pływało, a mech wyglądał i pachniał jak... kupa kogoś niezbyt zdrowego. Ale jakby ktoś rozsądnie się tym zajął, to pewnie tak by nie było. Zrób eksperyment i potem opowiedz nam o tym! ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem dlaczego doniczki bezodpływowe miałyby być lepsze. Trudniej kontrolować poziom wody, pewno większe ryzyko gnicia podłoża, wyhodowania w doniczce kupy kogoś niezbyt zdrowego. Jedyny plus to pewnie lepsza kumulacja wody podczas upałów, korzystne dla ludzi zapracowanych.

Odnośnik do odpowiedzi

Bez otworów też się da, chociaż jak ostatnio kupiłam kapturnicę w szklanym pojemniku posadzoną w mchu, to od razu przesadziłam, bo w sklepie lali wody ile mogli, wszystko pływało, a mech wyglądał i pachniał jak... kupa kogoś niezbyt zdrowego.

Niezłe :) .

Sam takie widziałem, markety niestety nie to że nie mają świadomości co i jak ale po prostu Pani/Pan którzy zajmują się działem idą na łatwiznę i trudno się dziwić patrząc na ich zarobki. Oczywiście kapturnica zniesie dużo ale faktycznie czasem aż strach patrzeć na takie padnięte rośliny – po prostu szkoda.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi