Skocz do zawartości

Muchołówka wypuszcza duże ogonki liściowe bez pułapek

Mery0312s

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko było dobrze, cały czas roślinkę podlewam przegotowaną odstaną wodą, znajduję się na bardzo słonecznym parapecie i nagle .... zaczeła puszczać nowe liście ale są one jakoś wyjątkowo duże i nie wykształca się pułapka. Wie ktoś może co jest przyczyną tego i czy roślinka jeszcze się odratuje ? ! oto linki do zdjęć

http://w901.wrzuta.pl/obraz/09hYDT4BBqF/dscn6101

post-6533-1380185991_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

roślinkę podlewam przegotowaną odstaną wodą

Na forum są wprawdzie tacy, którzy z powodzeniem podlewają kranówką, ale w większości polskich kranów woda absolutnie nie nadaje się dla muchołówek, jest za twarda. Podlewaj demineralizowaną.

znajduję się na bardzo słonecznym parapecie

To chyba mieszkasz na Jamajce. :) Przecież słońca ostatnio tyle, co kot napłakał. I tu masz powód.

zaczeła puszczać nowe liście ale są one jakoś wyjątkowo duże i nie wykształca się pułapka.

Roślina szuka światła, więc stara się zwiększyć powierzchnię asymilacyjną. Zdobycie ofiary schodzi na drugi plan.

czy roślinka jeszcze się odratuje ? !

Bez paniki, ona nie umiera. Jest w słabej formie, ale tylko tyle.

Tak na marginesie, proszę o nadawanie bardziej intuicyjnych tytułów tematom, żebym nie musiał ich zmieniać. Chodzi o to, żeby ktoś, kto szuka odpowiedzi widział, gdzie ją znajdzie. Tytuły typu "Help :(" czy "Ratunku" niewiele mówią na temat tego, co się dzieje.

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki najczęściej nie wykształcają pułapek ze względu na słabe oświetlenie.

Może też torf zaczął gnić. Powąchaj z dołu.

Woda do podlewania kiepska. Podlewamy wodą RO/destylowaną. Przegotowanie wody mało tu pomaga.

Edit: Kosa mnie ubiegł o kilka sekund :]

Edytowane przez HUNTER209
Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam skąd ludziom do głowy przychodzi, że woda przegotowana to woda miękka. Wprawdzie usunie się w ten sposób twardość węglanową, ale twardość ogólna się wiele nie zmieni.

A ten słoneczny parapet to jest jaki ;)?

Słonka jej bez wątpienia brakuje, a w wodę demineralizowaną polecam zainwestować. Z RO7 ucieszą się nie tylko roślinki, ale i domownicy, rybki oraz czajnik.

Odnośnik do odpowiedzi

Bo RO7 ma dwa krany, z jednego leci demineralizowana, a z drugiego leci dobra woda do picia, o wspaniałym składzie. Pozwala to oszczędzić miejsce i czajnik. Gdyby nie ta kwestia to sama kupiłabym sobie RO5 [używam też wodę z RO dla ryb].

Odnośnik do odpowiedzi

trochę niejasno może napisałem (późna pora) więc napiszę jaśniej :

Woda destylowana jest dopuszczalna prawie 0 minerałów, przegotowana posiada połowę mineralizacji wody kranowej, kranówka maks, toksyczność dla roślin owadożernych to 1/8 kranówki.

Zerknij na swoją doniczkę osad to kamień z mineralizacji. Filtr Ro zapewne ma wpiętą mineralizację na wyjściu co powoduje ponowne zmineralizowanie wody i tu jest problem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Marek Woźny
Odnośnik do odpowiedzi

znajduję się na bardzo słonecznym parapecie

To chyba mieszkasz na Jamajce. smile.gif Przecież słońca ostatnio tyle, co kot napłakał. I tu masz powód.

jak zwykle musiał znaleźć się ktoś "super inteligentny", który "łapie" za słówka pokazując jaki to nie jest fajny ! ; ) miałem na myśli lato które nie aż tak dawno było ale przecież strasznie ciężko było się domyślić. O wiele łatwiej jest przecież od razu głupio komentować;) a co do wody to właśnie mam filtry do wody RO7 i podaję właśnie taką przegotowaną dodatkowo wode ! więc co może być przyczyną ?!

Edytowane przez Kosa1984
Ja łapię, on łapie. Pilnuj pisowni, proszę.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.