HUNTER209 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Irytuje mnie błędne nazewnictwo popularnych rosiczek. Rozumiem, że błędy spowodowane są niewiedzą, lub lenistwem niedoświadczonych hobbystów, wszak D. capensis polecany jest dla początkujących. Jednak martwi mnie fakt, błędnego nazewnictwa przez osoby, które już jakiś czas siedzą w tym hobby. A może to ja błądzę? Zatem pytam, żeby się upewnić, a przy okazji upewnić pozostałych czytelników. W sieci spotkać można: Drosera Capensis Typical Drosera Capensis red Drosera capensis typical red Drosera capensis albino drosera spatulata drosera spatulata White Flower i inne kombinacje. Czy poprawnie powinno być: Drosera capensis 'typical' Drosera capensis 'all red' Drosera capensis 'alba' / Drosera capensis 'albino' Drosera spatulata 'white flower' ? Szczególną uwagę zwracam na wielkie i małe litery. Pierwszy człon zawsze wielką, drugi małą, a odmiana małą w apostrofach tak? Pomijam już fakt kursywy, która w tekstach nienaukowych (czyt. fora internetowe) nie jest wymagana. Nie ma odmiany 'red', prawda? 'typical' ewentualnie 'all red', prawda? Co z D. spatulata? Ta o fioletowych kwiatach to odmiana 'pink flower'? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Wszystkie te nazwy służą jedynie hodowcom do rozróżnienia odmian, ale wszystkie są nieformalne, więc jeśli ma być hiperpoprawnie to powinny być w cudzysłowie. Podobnie nazwy lokalizacji, np. Drosera capensis "Baines Kloof". W apostrofach umieszcza się nazwy kultywarów. Drosera capensis "typical" - tu akurat mogłoby tego określenia w ogóle nie być, bo jest całkowicie zbędne Drosera capensis "all red" - bez różnicy czy "red", "all red", "red form", wiadomo że chodzi o czerwoną D. capensis Drosera capensis "alba" / Drosera capensis "albino" - akurat ta została zarejestrowana jako kultywar, więc formalnie: Drosera 'Albino' Drosera spatulata "white flower" - białe kwiaty ma D. spatulata var. lovellae, ale ta nazwa też nie jest oficjalnie uznaną Zatem odmiana o różowych kwiatach to po prostu D. spatulata. Jeśli uznano by odmianę var. lovellae, wtedy podstawowa zostałaby nazwana D. spatulata var. spatulata To że nazwa rodzajowa wielką literą, a gatunkowa małą to oczywiste. Osobiście nic mnie tak nie razi jak "Drosera Capensis", zwłaszcza u doświadczonych hodowców. Wygląda jak imię i nazwisko Edytowane 30 Września 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 30 Września 2013 Autor Share Napisano 30 Września 2013 Wszystkie te nazwy służą jedynie hodowcom do rozróżnienia odmian, ale wszystkie są nieformalne, więc jeśli ma być hiperpoprawnie to powinny być w cudzysłowie. Tu mnie zaskoczyłeś. Sądziłem, że te nasze nieformalne odmiany, są jednak formalnymi, stąd to moje zaniepokojenie, zwłaszcza gdy wchodzę na allegro i widzę "Drosera Capensis Red" a na zdjęciu "typical". W takim razie nie mam co się bulwersować Przy okazji dowiedziałem się, że apostrof powinienem zamienić na cudzysłów Wielkie dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi