dorek22 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Cześć Mam do naświetlenia obszar 40x40cm (wszystkie doniczki) wolny obszar jest cały w odbłyśnikach Świetlówka Philips Tornado 32W 6500K Moje pytanie brzmi: Na jakiej wysokości powinna być świetlówka? Roślinki to dopiero kiełki z drugimi liśćmi owadożernymi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Cześć Mam do naświetlenia obszar 40x40cm (wszystkie doniczki) wolny obszar jest cały w odbłyśnikach Świetlówka Philips Tornado 32W 6500K Moje pytanie brzmi: Na jakiej wysokości powinna być świetlówka? Roślinki to dopiero kiełki z drugimi liśćmi owadożernymi Myślę, że nikt Ci dosłownie nie napisze, bo ciężko to określić. Po prostu świetlówka powinna być na tyle wysoko, by "rzucać" światło na obszar, który Cię interesuje (40*40), a jednocześnie możliwie najniżej, by utrata i ilość światła były najbardziej optymalne. Najlepiej, po ciemku, zrób próbę i odsuwaj/przysuwaj świetlówkę do danego "obszaru", a na powierzchni blatu (parapetu, półki, lub tp) zobaczysz jaki obszar na jakiej wysokości jest w stanie objąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Sugerował bym ok 20cm od krawędzi doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi