CFHs Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Fly guy chciał żebym wrzucił zdjęcia dzbaneczników, które dzbankują mi na "parapecie". Dlatego zdecydowałem się na założenie tematu ze zdjęciami moich dzbaneczników. Warunki uprawy: miejsce - parapet wschodniego okna wilgotność - pokojowa ale lekko podwyższona ok 60% Lista: Nepenthes 'Bloody Mary' Nepenthes 'Hookeriana' Nepenthes "Louisa" Nepenthes "Linda" Nepenthes 'Miranda' Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes maxima x trusmadiensis Nepenthes merrilliana x campanulata Nepenthes spathulata x robcantleyi (from seed) Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes ampullaria Brunei green Nepenthes copelandii Nepenthes bicalcarata Sarawak Giant Red Nepenthes bongso Nepenthes spathulata Nepenthes spectabilis 'Sibuatan' Nepenthes gymnamphora Zdjęcia: Rośliny wyglądają gorzej niż miesiąc temu, a to za sprawą przesadzenia ich z torfu do samego torfowca. Mimo, że wcześniej rośliny świetnie dawały sobie radę w samym torfie chciałem zrobić mały eksperyment. Niestety trochę zmarniały po przesadzeniu, ale już powoli odbijają. Doświetlane od 17 do 23 jedną świetlówką liniową ostram fluora 18w. Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes 'Bloody Mary' Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes spectabilis 'Sibuatan' i niedzbankująca jeszcze Nepenthes "Linda" Nepenthes spathulata Nepenthes bicalcarata Sarawak Giant Red wyjątkowo "zdziadziała" po przesadzeniu jej do torfowca, ale wytwarza już nowy dzbanek Nepenthes merrilliana x campanulata Nepenthes ampullaria Brunei green Nepenthes maxima x trusmadiensis i Nepenthes gymnamphora Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes 'Hookeriana' Roślina mateczna tego szkraba z niewiadomych przyczyn uschła... Nepenthes copelandii Nepenthes bongso Nepenthes spathulata x robcantleyi (from seed) Nepenthes spectabilis x ventricosa Kupiona za grosze (16zł) Nepenthes 'Miranda', która ma już 190cm. Niestety nie dzbankuje, ale ładnie się dzieli. Nepenthes 'Miranda' (za16zł) i Nepenthes "Louisa" mająca 170cm. Obie rośliny pięknie dzbankują i dzielą się. Nepenthes "Louisa" Nepenthes 'Miranda' I na koniec Nepenthes 'Ventrata' kupiona za 10zł. Znalazłem ją w kwiaciarni wysuszoną i zaniedbaną. Na szczęści odbiła od korzeni. Edytowane 5 Października 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Piękne rośliny Trudno mi uwierzyć, że to wszystko uprawiane na parapecie, szczególnie bicalcarata uważana za typowo terraryjną. No cóż, na wiosnę wywalam połowę swojego terra na parapet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 A ja z kolei nie wiem, skąd u was ten entuzjazm...poza "typowymi" parapetowcami (Louisa, Ventrata, Bloody Mary) wrażenie robi na mnie tylko aristo x mira i maxima x trusmadiensis, że tak fajnie sobie radzą...reszta roślin rośnie, bo...rośnie. Właściwie wegetują bez szczególnej kondycji, żeby tylko przetrwać...przeżyć przeżywają, ale czy o to chodzi, gdy kupujesz taką roślinę jak dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Przeczytaj dokładniej, a się dowiesz, że tak wyglądają bo zmarniały po przesadzeniu. Po za tym spójrz na wątek hddk o parapetowej uprawie, a się dowiesz skąd ten entuzjazm. Parapetowa uprawa, jeśli ma się dobre warunki, jest też świetnym rozwiązaniem dla kogoś, kto uwielbia te rośliny, a nie ma miejsca na kolejne terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Jeśli serio wyglądały dużo lepiej, to zwracam honor Zobaczymy jak się przyjmą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Października 2013 Autor Share Napisano 5 Października 2013 Przed przesadzeniem dzbanków z torfu do torfowca z każdego liścia "wyrastał" dzbanek. Żałuję, że wówczas nie porobiłem zdjęć, ale jak już w 100% wszystkie się zaaklimatyzują będzie można porównać. Myślałem żeby wrzucić je do terrarium. Niestety ograniczeniem jest miejsce, którego już nie mam. Przy okazji dla Was eksperymentuje jakie rośliny mogą żyć poza terrarium. Dlatego kupuję coraz to trudniejsze w uprawie gatunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Cieszy, że N. bicalcarata daje radę na Twoim parapecie, bo jak dotąd czytałam o tym tylko na zagranicznych forach. A N. aristolochioides x mira jest wręcz rewelacyjny - już wiem jaki będzie mój następny zakup "parapetowy". Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Gorąco Was zachęcam do eksperymentów. Jestem ciekaw rezultatów Waszych obserwacji. N. "Miranda" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Gorąco Was zachęcam do eksperymentów. Jestem ciekaw rezultatów Waszych obserwacji. N. "Miranda" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Jak teraz wyglądają dzbanki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Painkiler1 napisał: Jak teraz wyglądają dzbanki? Środek zimy to nienajlepszy czas na wrzucanie zdjęć dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 E tam, zawsze jest dobry czas ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Minęło 9 miesięcy od mojej ostatniej aktualizacji tego tematu. Pozmieniało się sporo. Nepenthes bicalcarata Sarawak Giant Red padła zimą, większość dzbanków baaardzo się rozrosła przez co kilka ucierpiało - te szybciej rosnące ograniczyły dostęp do światła tym, którym do wzrostu nie śpieszyło się. Niedawno "Louise", "Mirandę" i "Ventrate" dałem do jednej podłużnej doniczki - bardzo dobrze zareagowały na przeprowadzkę. Nie straciły dzbanów i zaczęły wypuszczać jeszcze większe niż wcześniej. Nepenthes spectabilis 'Sibuatan' i Nepenthes "Linda" Nepenthes bongso Nepenthes copelandii Nepenthes merrilliana x campanulata Nepenthes truncata Nepenthes albomarginata red Nepenthes spathulata Nepenthes sanguinea (Po środku doniczki - Nepenthes aristolochioides x mira) Nepenthes alata Nepenthes ventricosa Nepenthes maxima x trusmadiensis i Nepenthes gymnamphora - Bardzo ucierpiały przez mały dostęp do światła... :/ Kolejne rośliny, które zostały zarośnięte przez konkurencję... Nepenthes ampullaria Brunei green i Nepenthes 'Hookeriana' A tutaj gromadka, która się znacznie wybiła kosztem reszty: Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes spathulata x robcantleyi (from seed) Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes 'Bloody Mary' Poniżej zdjęcia moich gigantów: Nepenthes 'Miranda' Nepenthes "Louisa" I zdjęcie poglądowe na całość: Pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Teraz w sumie jest to mocno rozbudowany parapet - bardziej mała dżungla w pokoju . I dlatego też wilgotność wyższa, zapewne też z powodu dużego akwa z żółwiami . Aczkolwiek rośliny bardzo się widać z tego powodu cieszą, jeśli chodzi o $ to na pewno jest to o wiele bardziej oszczędne wyjście z sytuacji niż gdyby robić specjalne terraria dla tych wszystkich dzbanków. Takie połączenie światła naturalnego z dodatkowym świetlówkowym daje bardzo dobre efekty, jak widać dzbanki bardzo zdrowe (poza tymi, które widać były przysłonięte) Chętnie obejrzałbym więcej zdjęć innych roślin, które tam masz - na zdjęciu poglądowym widzę piękne, ogromne tłustosze . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 N. spectabilis 'Sibuatan' i N. spathulata wyglądają fenomenalnie - widząc zdjęcia nie podejrzewałabym, że to parapetowce. Graty. Reszta roślin również świetna, a duże dzbanki posadzone razem wyglądają naprawdę dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi