chomikxd3 Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Witam, kiedyś pytałem się na forum czy to możliwe żeby z torfu wyrósł mech.. i powiedziano mi, ze nie. A już od paru tygodni na torfie u moich roślin ( przykładowa u tłustosza) występuje coś takigo http://imageshack.us/scaled/landing/189/6vio.jpg Teraz przeglądam zdjęcia tłuściochów..i widze, ze to powszechne zjawisko. Czy to jest mech torfowiec? On wyrósł po prostu z torfu? ps. Zdjęcie nie nalezy do mnie, ale przedstawia identyczną sytuacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Ten mech ze zdjęcia to prawdopodobnie jakiś płonnik, który z czasem może w niektórych torfach wyrosnąć. Mech torfowiec wygląda inaczej i jest raczej mało prawdopodobne, że z torfu wyrośnie torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Ten mech ze zdjęcia to prawdopodobnie jakiś płonnik, który z czasem może w niektórych torfach wyrosnąć. Mech torfowiec wygląda inaczej i jest raczej mało prawdopodobne, że z torfu wyrośnie torfowiec. Ale przecież miałem 2 litry tego mchu.. posadziłem chyba pół roku temu w nim rosiczki( 2 w jednej doniczce ) i 1 muchołówkę w osobnej, drugiej doniczce..i.. nic. A 3 miesiące temu posadziłem w tym samym mchu i w każdej doniczce to jest.. nawet u tłustosza, który ma całkowicie inny torf niż pozostałe rośliny. Btw. u Rosiczek ( tych w 1 doniczce ) i u muchołówki nic.. . So.. ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 Może zarodniki przywiało z powietrzem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Może zarodniki przywiało z powietrzem Też tak myślę.. Hm... okno często otwarte. Wszystko mozliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi