CFHs Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Witam Was! Jest ktoś mądry wstanie mi powiedzieć jak zapylić Catopsisa i Brocchinie? Czy są samopylne? Czy zapylenie tej samej rośliny jej pyłkiem zaowocuje nasionami? Czy zapylenie krzyżowe Catopsis berteroniana i Catopsis morreniana zaowocuje płodnymi nasionami? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Niestety musisz po prostu zidentyfikować słupek/słupki i pręciki w kwiatkach. Jak to zrobisz, to dalej kwestia samego zapylenia jest prosta. Jak tak patrzę na kwiatki Brocchini w internecie, to dużo łatwiej rozróżnić poszczególne elementy kwiatu. Catospsis jest bardziej zamknięta, musiałbyś rozwalać płatki, żeby się lepiej przyglądnąć wnętrzu. Byłem na tyle niemądry, że ściąłem swojej Brocchini kwiatostan jak mi raz zakwitła, więc nie miałem okazji spróbować jej zapylić lub zobaczyć czy zawiąże nasiona. Poza tym kwestią nie jest tylko samopylność lub brak dla roślin. Czasem bardzo istotne są warunki w jakich trzymana jest roślina, żeby mogło dojść do właściwego przylgnięcia pyłku i wytworzenia łagiewki pyłkowej. Np. U. biloba w terrarium nigdy nie związał mi nasion, a trzymany latem na dworze owszem. Także to czasem nie jest tylko kwestia samopylności, a właściwych warunków. Jakie one są dla Brocchinia sp. i Catopsis sp. to nie potrafię powiedzieć. Nie wiem czy są samopylne, nawet jeżeli są, to zawsze lepsze jest krzyżowe zapylenie. Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj i krzyżowo, nigdy nie zaszkodzi. Przykro mi, że nie bardzo mogę pomóc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi