Arek4u Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Witam od poniedziałku w mojej doniczce spoczywa w nasionkach rosiczka , i mam takie małe pytanie , jako , że w pokoju nie posiadam okna , więc nie mam jak jej dostarczać światła dziennego , postanowiłem zrobić jej światło z żarówki energooszczędnej , ponadto jako że nie mam okna w pokoju mam zawsze ciepło , ziemia ma cały czas wilgoć i światło , czy w takich warunkach roślinka będzie dobrze rosła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosiczkoholik Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Najpierw powiedz jaka to rosiczka ale i tak musisz jej dać światło Jeśli chodzi o świetlówki to np:philips tornato,osram fluora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek4u Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 niestety dokładnie nie wiem jaka to jest, napisane miałem tylko Rosiczka (Drosera L. ) tak miałem na opisie roślinki . Co do świetlówki , aktualnie posiadam Philips Genie 11W , zależy mi by roślinka była w moim pokoju, dlatego pytam czy wystarczy to że będzie miała to światło ze świetlówki , bo nawet jakbym ją wystawiał codziennie na kilka godzin na parapet do kuchni to i tak nie mam co liczyć na słońce bo mam od złej strony okna . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosiczkoholik Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 I tak takie przestawianie nie wyjdzie kiełkom na dobre narazie taka świetlówka wystarczy ale i tak radził bym danie na okno oczywiście plus świetlówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Masz pokój bez żadnego okna? Ciekawe budownictwo... 11 W jak umieścisz bardzo nisko nad doniczką i włączysz na 12 godzin dziennie to coś tam da. Ale większych roślin pod takim światłem raczej nie utrzymasz w dobrej kondycji. I podejrzewam, że okno od "złej" strony i tak da więcej światła niż ta świetlówka. Edytowane 22 Października 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek4u Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 hddk ten pokój jest dorabiany , bez możliwości zrobienia okna niestety. Światło ustawione jest kilka centymetrów nad doniczką , w późniejszym czasie mogę wstawić mocniejszą świetlówkę, akurat dałem taką , którą aktualnie posiadałem . Światło pali się przeważnie nawet dłużej niż 12 godzin , bo jako że nie mam okna , to jest ciemno , a gdy jestem w domu to światło się pali cały czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi