Skocz do zawartości

Rosiczka i jej hodowla

Arek4u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od poniedziałku w mojej doniczce spoczywa w nasionkach rosiczka , i mam takie małe pytanie , jako , że w pokoju nie posiadam okna , więc nie mam jak jej dostarczać światła dziennego , postanowiłem zrobić jej światło z żarówki energooszczędnej , ponadto jako że nie mam okna w pokoju mam zawsze ciepło , ziemia ma cały czas wilgoć i światło , czy w takich warunkach roślinka będzie dobrze rosła ?

Odnośnik do odpowiedzi

niestety dokładnie nie wiem jaka to jest, napisane miałem tylko Rosiczka (Drosera L. ) tak miałem na opisie roślinki . Co do świetlówki , aktualnie posiadam Philips Genie 11W , zależy mi by roślinka była w moim pokoju, dlatego pytam czy wystarczy to że będzie miała to światło ze świetlówki , bo nawet jakbym ją wystawiał codziennie na kilka godzin na parapet do kuchni to i tak nie mam co liczyć na słońce bo mam od złej strony okna .

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pokój bez żadnego okna? Ciekawe budownictwo... 11 W jak umieścisz bardzo nisko nad doniczką i włączysz na 12 godzin dziennie to coś tam da. Ale większych roślin pod takim światłem raczej nie utrzymasz w dobrej kondycji. I podejrzewam, że okno od "złej" strony i tak da więcej światła niż ta świetlówka.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

hddk ten pokój jest dorabiany , bez możliwości zrobienia okna niestety. Światło ustawione jest kilka centymetrów nad doniczką , w późniejszym czasie mogę wstawić mocniejszą świetlówkę, akurat dałem taką , którą aktualnie posiadałem . Światło pali się przeważnie nawet dłużej niż 12 godzin , bo jako że nie mam okna , to jest ciemno , a gdy jestem w domu to światło się pali cały czas.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.