Skocz do zawartości

Zimowanie

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Myślę, że mam poważny problem.

Jak już wcześniej pisałam postanowiłam zostawić moje rośliny na obudowanym balkonie, który wedle życzenia może być cały zamknięty lub cały rozsunięty... Tak rośliny stały sobie jednym tchem od lata aż do teraz i stoją dalej.

Zauważyłam, że zatrzymały wzrost mniej więcej na przełomie września i października ( bliżej początku października) kiedy to temperatury na zewnątrz spadały poniżej 10 st a czasem były w okolicach 2,3 st. Już od początku września stopniowo zmniejszałam podlewanie. Rośliny stoją na balkonie razem z termometrem, więc wiem, że podczas spadków temperatur, na balkonie panowało mniej więcej 7-12 st.Założenie jest takie, że przy większych mrozach tj 0 do -15 będzie tam temperatura idealna tj jakieś 1-5 st.

Problem w tym, ze ostatnio temperatury zaczęły rosnąć, od 2 tyg temparatura na dworze zdarza się podchodzić między 15-20 st. zatem na balkonie to nawet szkoda gadać ile jest.... jakieś 15-16.... Zaczęłam zauważać, że rośliny jakby ruszyły ze wzrostem, muchołówka otworzyła nowo tworzącą się pułapkę (która pozostawała zamknięta przez dobre kilka tygodni i mam wrażenie, że ze stożka wyłaniają się nowe pułapki. To samo zdarzyło się z kapturnicą, nowy kielich się otworzył...

Pytanie: Co ja mam robić? Co jeśli moje obawy się potwierdzą i rosliny zgłupiały i 'poczuły wiosnę' i postanowiły po kilkunastu dniach się wybudzić?

Pozdrawiam,

Olga

Odnośnik do odpowiedzi

Tak często się dzieje nawet w naturze, kwiaty w tym okresie ścinamy, liście mogą być zdeformowane, ale to nic, jak się chłodno zrobi cały czas to roślina wejdzie w odpowiednią fazę.

Nic tylko obserwować, nic nie jest doskonałe.

okej:) To moje pierwsze zimowanie a tu takie komplikacje :D Mam nadzieję, że wyjdziemy z tego cało, przynajmniej w większości... Pułapki zaczynają czernieć, ale od końca czyli raczej wszystko w porządku... Dzięki za pomoc, uspokoiło mnie to trochę. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.