sebek (L) Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Witam od jakiegoś czasu zauważalnym obramówki liści uschnięte okno na zachód ,oświetlenie 2x36 wat 14 godzin na 24h świetlówki gro lux , Philips master 960 graphica , 22-23 stopnie w dzień w nocy 17-18 ,system zraszania co 40 min na 2 sec. wilgotność powietrza 60-70% link do fotek http://www.fotosik.pl/u/sebek1978/album/1523407 proszę o pomoc !! Edytowane 26 Października 2013 przez sebek (L) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Obstawiam poparzenia liści spowodowane nadmierna ilością swiatla. 1. W jakiej odległości od roślin są swietlowki? 2. Zraszasz również, gdy świeci słońce/swietlowki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 Obstawiam poparzenia liści spowodowane nadmierna ilością swiatla. 1. W jakiej odległości od roślin są swietlowki? 2. Zraszasz również, gdy świeci słońce/swietlowki? od roślin są świetlówki 20cm, tak zraszam przez cała dobę co 40 min słoneczka prawie nie ma bo mieszkam na parterze i drzewa zasłaniają . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 To właśnie zraszanie może powodować obsychanie rośliny. Woda na liściu działa jak soczewka. Dlatego rośliny powinno zraszać się wcześnie rano, lub późno popołudniu- mówię o naturalnym oświetleniu. Te dzbanki wyglądają na młode i małe. U siebie zauważyłam, że przy małych dzbankach lepiej nie przesadzić ze światłem, bo są podatniejsze na oparzenia. I pytanie: Na jakim oknie stoją rośliny? Bo doświetlanie może im być niepotrzebne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 26 Października 2013 Autor Share Napisano 26 Października 2013 (edytowane) okno na zachód! u większych dzbanecznikach wogóle nic sie nie dzieje . Podwiesiłem lampę troszkę wyrzej. Edytowane 26 Października 2013 przez sebek (L) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 Też mam zachodnie. Nie doświetlam. Na zimę z dzbankowaniem różnie, ale raczej dzbankują. Mam popularne dzbanki takie jak Bloody Marry, Hookeriana i miałam Ventratę[wydałam]. Powiem więcej- maluchy BM rosną teraz lepiej niż latem, kiedy Słońce je paliło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 Podwiesiłem lampę troszkę wyżej na 30 cm od dzbanków a od rosiczek na 20 cm zobaczymy jak będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi