7Sebalos7 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Witam, jakis czas temu postanowilem uratowac kapturnice z jednego ze znanych marketow budowlanych. Niestety po ok 3-4 tygodniach pojawily sie na niej mszyce i przedziorki. Pare pytan do wyjasnienia, z gory dzieki: 1. Jaki to gatunek? 2. Do pozbycia sie robali zakupilem Karate Zeon 050 CS. Jakie stezenie uzyc, wiem ze najmniejsze ale dla pewnosci jakiego wy uzywacie? Jak sporzadzic mmieszanke na podstawie informacji z ulotki przykladowo: "Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 - 1,0 ml/100 m^2" Do dyspozycji mam spryskiwacz 500 ml. Ile opryskow zrobic i z jaka czestotliwoscia? 3. Czy zimowac roslinke teraz po odrobaczaniu czy jej darowac? A moze samo zimowanie na balkonie wytepi robale? Dzieki za pomoc, Sebastian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 1.Gatunek to nie jest żadny gatunek, to jakaś hybryda- mi wgląda na niewybarwioną barbapapę lub coś podobnego. 2. Nie chce mi się szukać ulotki, ale patrzysz na stężenia na opakowaniu, wybierasz normalne i metodą "krzyżykową" obliczasz ile masz tego wlać, np. [to jest tylko przykład jak się oblicza] 8ml- 5l x- 0,5l x to się równa: [0,5*8]:5 Dołączoną masz miarkę ze skalą i wybierasz tak na oko. Chyba, że posiadasz strzykawkę. 3.Zimować. Wytęp robale i zimuj. Co do zimowania na balkonie- nie wiem, czy wytępi, niestety nie znam cyklów życiowych i wymagań tych owadów. Ale samo zimowanie na balkonie jest ryzykowne, zwłaszcza w Polsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 1.Gatunek to nie jest żadny gatunek, to jakaś hybryda- mi wgląda na niewybarwioną barbapapę lub coś podobnego. 2. Nie chce mi się szukać ulotki, ale patrzysz na stężenia na opakowaniu, wybierasz normalne i metodą "krzyżykową" obliczasz ile masz tego wlać, np. [to jest tylko przykład jak się oblicza] 8ml- 5l x- 0,5l x to się równa: [0,5*8]:5 Dołączoną masz miarkę ze skalą i wybierasz tak na oko. Chyba, że posiadasz strzykawkę. 3.Zimować. Wytęp robale i zimuj. Co do zimowania na balkonie- nie wiem, czy wytępi, niestety nie znam cyklów życiowych i wymagań tych owadów. Ale samo zimowanie na balkonie jest ryzykowne, zwłaszcza w Polsce. Jezelinchodzi o metode obliczania stezenia to jasna sprawa problemem jest to ze na ulotce jest ilosc ml na 100 m2 a nie szesciennych ktore mozna przeksztalcic na litry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Ale pisze też w ilu litrach wody. Z tyłu kartonowego opakowania. Wychodzi to 1,5ml na 7,5, albo 1,2/6l. Te metry kwadratowe mówią, na jaką powierzchnię starczy, tym się przejmować nie trzeba. A przynajmniej moje kwiatki tak twierdzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) To Barbapapa lub Swaniana, choć bardziej stawiam na tą drugą . Masz ją z jakiegoś marketu, prawda ? Edytowane 2 Listopada 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) To Barbapapa lub Swaniana, choć bardziej stawiam na tą drugą . Masz ją z jakiegoś marketu, prawda ? Obi, tak jak napisalem przygarnalem jak zobaczylem warunki. 2. Nie chce mi się szukać ulotki, ale patrzysz na stężenia na opakowaniu, wybierasz normalne i metodą "krzyżykową" obliczasz ile masz tego wlać, np. [to jest tylko przykład jak się oblicza] 8ml- 5l x- 0,5l x to się równa: [0,5*8]:5 Maly szczegol zapomnialas zamienic na te same jednostki Ale masz racje na pudelku jest w litrach, o dziwo w instrukcji nie ma. Edytowane 2 Listopada 2013 przez 7Sebalos7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 W ulotce powinno być stężenie dla roślin ozdobnych, jak nie to: http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDefaul...91&LangId=0 7. ROŚLINY OZDOBNE (POD OSŁONAMI I W GRUNCIE) przędziorki : zalecane stężenie: 0,05% (50 ml środka w 100 litrach wody). mszyce : zalecane stężenie: 0,025-0,05% (25-50 ml środka w 100 litrach wody). Czyli 0,25-0,5 ml środka na 1 litr wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 20 Kwietnia 2014 Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Co to za odmiana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi