Skocz do zawartości

Drosera sp. Botswana

Tomek79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam rosiczkę zakupioną w Carnisana.pl o nazwie drosera sp. Botswana.Co to jest za mieszaniec?Traktuję ją jak inne rosiczki tropikalne ale mimo to bardzo słabo rośnie,większość liści które miała uschło a nowe są małe. Podlewam destylką i doświetlam na południowym parapecie. Zdjęcia zaraz po zakupie i z dzisiaj.Proszę o pomoc. post-6473-1383418823_thumb.jpg post-6473-1383418565_thumb.jpg

Edytowane przez tompierz
Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa ta wskazuje, że jest to jakiś gatunek z rodzaju Drosera o lokacji Botswana, nie precyzuje jaka to rosiczka tylko skąd.

Na mój gust podłoże wygląda na bardzo, bardzo mokre, powierzchnia zarasta nawet jakimś glonem. Stożek wzrostu nie zgnił, jest zielony i wydaje nowe liście, więc nie jest źle. Ja bym utrzymywała jej podłoże wilgotne, a nie mokre i zobaczyła, czy będzie poprawa.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Rosiczka przelana? Wszystkie rosiczki, które udało mi się wykończyć, to było z powodu niedostatecznej ilości wody.... rolleyes

A tak na pierwszy rzut oka - za mało światła. Torf szyko porósł mchem, roslinka jest blada jakby miała wyzionąć ducha. Na pierwszym zdjęciu jest pięknie wybarwiona. Więc - potrzebuje porządnego oświetlenia, o które będzie trudno o tej porze roku. Mamy równiez okres grzewczy, jeśli nie ma kropelek cieczy na liściach - to dodatkowo mamy problem ze zbyt niską wilgotnościa powietrza.

P.S. Właśnie zauważyłem dodatkowo zielone gluty na torfie.. czyżby nawóz w podłożu?

Edytowane przez MC Pigmejka
Odnośnik do odpowiedzi

Glony, niegroźne, przejściowe.

I pojawiają się z conajmniej dwóch powodów...

1. Wilgotno, mało światła, "świeze podłoże" - wtedy nieszkodliwe, ale i tak wygląda paskudnie.

2. Nawóz Osmocote w podłożu - same glony niegroźne, ale w zimie nawóz nie będzie zbytnio przyswajalny przez samą roslinę.. a zbyt duze natężenie nawozu w pewnym momencie moze zaszkodzić. Różnie z tym bywa... a najlepiej jak roślinka zacznie szybko rosnąć, to i problem się w miarę rozwiąże.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.