Skocz do zawartości

Ściany terrarium - "odbłyśniki"

skold

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnośnie ścianek w terrarium/akwarium. Co możecie polecić na "odbłyśniki" ? zastanawiam się nad "lustrem z rolki", lustrem fenickim/weneckim również z rolki (gdzieś na forum było opisywane, ale niestety nie udało mi się znaleźć ponownie tego tematu) oraz nad zwykłymi lustrami na wymiar. Spotkałem się z opinią, że od luster, folii aluminiowej itp. lepsze są białe odbłyśniki, bo podobno nie rozpraszają tak mocno odbijanego światła.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mało kasy to kup w aptece koc ratunkowy ponoć dobry.Ja miałem tylko do czynienia z folią refleksyjną Mylar i foliom diamond .Pierwsza ma świetny współczynnik odbijalności światła a druga dodatkowo ma takie wytłoczki w kształcie kryształków które poprawiają zdecydowanie odbicie , dystrybucję światła i zapobiegają powstawaniu tych no hotspotów . A w sprawie co jest lepsze biała folia czy srebrna to polecam książke Mr jose albo odwiedź jego stronę pestovat.cz tam masz czytelne ,kolorowe wykresy na których udowodnił ze biała.

Edytowane przez Kosa1984
Blisko rekordu. Wykresy może czytelne, ale Twój post nie. Za to kolorowy. Proszę szanować mowę ojczystą, następnym razem będę zmuszony dać ostrzeżenie.
Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, o jaki efekt Ci chodzi.

Ja w akwarium mam przyklejoną taką folię, mająca być lustrem ;). Po pierwsze doskonale odbija światło, a po drugie tworzy ładny efekt głębi.

Jeśli zależy Ci na tym, byś terrarium mógł oglądać również z boku, to lustro/folią weneckie jest najlepszym rozwiązaniem.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.