Skocz do zawartości

Wysiew?

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy opłaca mi się wysiewać o tej porze roku jedną z tych roślin : Drosera capensis "Broad Leaf", Drosera capensis alba, drosera aliciae? Mam w pokoju okno na zachodzie, jednak mogę postawić doniczkę w kuchni lub u siostry (wschód), w najgorszym wypadku u babci - ma chyba na południu + lata u niej zazwyczaj trochę owocówek, to może by coś czasem wpadło, gdyby w ogóle wykiełkowało. Tylko czy ma to w ogóle szansę wykiełkować, ew. żyć ? :P

Edytowane przez Combative
Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie myślałem za bardzo, żeby w zimę je sadzić, ale administrator tego forum w przypiętym temacie napisał, iż sadził na zimę. Stąd naszło mnie to pytanie. No cóż, najwyraźniej będę musiał czekać do wiosny. Dzięki za odpowiedzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie myślałem za bardzo, żeby w zimę je sadzić, ale administrator tego forum w przypiętym temacie napisał, iż sadził na zimę. Stąd naszło mnie to pytanie. No cóż, najwyraźniej będę musiał czekać do wiosny. Dzięki za odpowiedzi :)

SIAŁ na pewno nie SADZIŁ.

Rada ode mnie:

Pół ZASIEJ teraz i daj babci na parapet południowy, a drugą połowę wysiej na wiosnę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jak najbardziej można wysiewać o tej porze roku. Na początku rośliny potrzebują przede wszystkim ciepła (a teraz jest ogrzewanie free). Jak wyrosną roślinki i wypuszczą pierwsze pułapki z włoskami i cieczą- to najlepiej południowy parapetr tuż nad grzejnikami.

Następnym krokiem powinno być pierwsze karmienie roślinki, ale poniewaz moja metoda jest nazbyt wygodna i kontrowersyjna, więc ją lepiej przemilczę ;p Polecam wyszukać tematy na forum o dokarmianiu roślin owadozernych - czym, jak kiedy... od siebie dodam, że im wcześniej roślinka złapie żywe, naturalne szamanko, tym szybciej dostanie kopa do szybkiego wzrostu. I żaden nawóz nie zastąpi żywego jedzonka (najlepiej muszki, a czy to będą owocówki czy inne to już wybór hodowcy).

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie była taka pesymistyczna w stosunku do karmy dla rybek lub pyłku. Może pleśnieć na potęgę, ale nieraz i muszki pleśnieją na małych roślinkach. Zresztą żywe muszki nieraz wyrywają małe siewki z podłoża. Po sztucznej karmie też nieźle rosną, a jak już wyrosną na tyle, żeby muszki im nie zagrażały, to można im podać żywe jedzonko.

Odnośnik do odpowiedzi

ja wysiałem pakiety capensis, spatulaty na początku listopada . Zastosowałem doświetlanie dwoma świetlówkami 18W przez ~10h dziennie co zaowocowało wykiełkowaniem po około 14 dniach :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, może się podepnę pod temat :)

Miałam dużo roślin owadożernych ponad 5 lat temu, później przeprowadziłam się w miejsce gdzie nie ma okna południowego, jedynie wschodnie ale na blokowisku, na parterze w dodatku, wszystko co miałam zmarniało pod moją nieobecność, resztę tutaj zniszczyły mi koty. Teraz nie mam kotów, a roślin mi brakuje, postanowiłam odnowić kolekcję, jednak wszystko na początek naświetlać. I teraz jest pytanie. Mam zachomikowane w ogromnej ilości 5 letnie nasiona drosera capensis i alba i typical. Czy jest jakaś szansa, że coś z tego wyrośnie, czy darować sobie i kupić coś świeżego ?

Chciałam zacząć na początek z tymi nasionkami i zobaczyć czy to się w ogóle tam utrzyma w tych warunkach. Co sądzicie ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.