miras Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Witajcie. Jestem w trakcie robienia donicy o wymiarach 800x1200, przeczytałem sporo tematów żeby sobie przybliżyć warunki jakie potrzebują rośliny ale nie znalazłem żadnej informacji dotyczącej grubości podłoża. W tej "donicy" chcę hodować rośliny wielosezonowe nie zimujące. Proszę o informacje jaka jest wymagana wysokość podłoża aby rośliny mogły funkcjonować. Edytowane 22 Listopada 2013 przez miras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 Jakie rośliny masz na myśli, gatunki, rodzaje, ponieważ to jest dość istotne. Piszesz tak jakby to równie dobrze miało dotyczyć pelargonii. Chcesz konkrety, dawaj konkrety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Tak jak napisałem, jestem w trakcie tworzenia, dlatego nie mam wybranych dokładnych roślin. Będą to na pewno roślinki niezimujące. Myślałem o rosiczkach, tłustoszach i dzbanecznikach. Czy będzie się nadawać jeszcze jakaś roślina - tego na chwilę obecną nie wiem. Wyjdzie w praniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 No ja sobie średnio wyobrażam łączenie dzbaneczników z tłustoszami i rosiczkami. Może to tylko moja ograniczona wyobraźni, a może dlatego, że mam za małe doświadczeni z dzbaneczniki. One są dla mnie taką grupą, która ma na tyle specyficzne wymagania, że inne rośliny owadożerne raczej nie specjalnie będą chciały z nimi rosnąć, w tym samym podłożu. Warto się zabierać za robienie jakiegoś większego projektu po jego głębszym przemyśleniu. Ponieważ jak masz pomysł i realizujesz go bez zasięgnięcia podstawowej wiedzy, to przynajmniej ja czemuś takiemu nie wróżę wielkiej przyszłości. Skoro nawet nie bardzo wiesz co chciałbyś tam hodować, to jak masz to zrobić dobre w warunkach dla roślin, co do których nie jesteś pewien, że tam posadzisz? No bo robisz coś dla praktycznie wielkiej niewiadomej. To znaczy, zrobić możesz, ale potem będzie trzeba się zastanowić co do tego można wsadzić. Natomiast jak zrobić coś dla wielkiego znaku zapytania? Jedno to podłoże, a warunki? Oświetlenie, temperatura, wilgotność? Moje zdanie: źle się za to zabrałeś. Najpierw dobierz sobie gatunki, które chciałbyś mieć, dopasuj je pod kątem warunków i tolerancji. Potem przemyśl sobie mieszankę podłoża i jak zapewnisz odpowiednie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Wiesz, myślałem nad tym jak najlepiej to rozwiązać i rzeczywiście mogą mieć rośliny inne podłoże, inną jego grubość wysokość czy wilgotność podłoża. Tutaj mam rozwiązanie tego problemu, mogę podzielić tą donicę na parę części gdzie każda roślinka będzie miała to co potrzebuje. A to, że nie mam doświadczenia w temacie roślin to tego nie ukrywam, gdybym je miał to bym tutaj nie starał się o odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Dzbanecznikom wystarczy nawet 7-8 cm podłoża. Tłustosze chyba nie sięgają głębiej jak 3-4 cm, więc 7 cm też wystarczy. Rosiczki nie muszą mieć grubo podłoża, jeżeli mają sporą przestrzeń i zapewnioną stałą odpowiednią ilość wilgoci, natomiast system korzeniowy mają różnie rozbudowany, zależnie od gatunku. Do tego możesz dać jakiegoś pływacza, ale raczej tropikalnego. W sumie pomysł łączenia w jednej donicy razem dzbanecznika, tłustosza i rosiczki, to taki średni pomysł, szczególnie dla osoby bez doświadczenia. Nie mówię, że się absolutnie nie da, ale trzeba by dobrze dobrać gatunki. Niestety więcej Ci nie jestem w stanie pomóc. Gdybyś napisał konkretne gatunki, to byłoby łatwiej, bez tego to można teoretyzować bardzo długo i bezproduktywnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Donice podzielisz i dasz inne podłoże, ale wilgotność? Mało estetycznie będą wyglądały woreczki ponakładane na roślinę. Tak samo wilgotność podłoża, podstawki nie podzielisz na kilka części. Lepiej zrób kilka donic ale mniejszych i dopasuj gatunki wymaganiami. Ułatwi to też ewentualne doświetlanie roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Dzbanecznikom wystarczy nawet 7-8 cm podłoża. Tłustosze chyba nie sięgają głębiej jak 3-4 cm, więc 7 cm też wystarczy. Rosiczki nie muszą mieć grubo podłoża, jeżeli mają sporą przestrzeń i zapewnioną stałą odpowiednią ilość wilgoci, natomiast system korzeniowy mają różnie rozbudowany, zależnie od gatunku. Do tego możesz dać jakiegoś pływacza, ale raczej tropikalnego. W sumie pomysł łączenia w jednej donicy razem dzbanecznika, tłustosza i rosiczki, to taki średni pomysł, szczególnie dla osoby bez doświadczenia. Nie mówię, że się absolutnie nie da, ale trzeba by dobrze dobrać gatunki. Niestety więcej Ci nie jestem w stanie pomóc. Gdybyś napisał konkretne gatunki, to byłoby łatwiej, bez tego to można teoretyzować bardzo długo i bezproduktywnie. Dzięki za wiadomość. Ja w najpłytszym miejscu mam ok. 13cm więc widzę. że wystarczy. To będzie z przodu donicy i tam też będą najmniejsze roślinki. Całą donicę podzielę na kwadraty 20x20 cm, co daje 23 miejsca na rośliny i jedno miejsce na wodę z nawilżaczem. Co do dobrania konkretnych gatunków, tych jeszcze nie mam wybranych ale tak wybieram coś z tego: - Drosera aliciae L - Drosera brevifolia 'white to pink flowers /Rio das Pombas, Paraná state, Brazil/ - Drosera capensis L - Drosera communis var. breviscapa /Mineiros, Goiás state, Brazil - Drosera prolifera L - Drosera schizandra - Pinguicula 'Tina' L - Pinguicula 'Weser' - Pinguicula hybride - Nepenthes 'Bloody Mary' L - Nepenthes 'Hookeriana' XL - Nepenthes 'Rebecca Soper' M - Nepenthes 'Ventrata' XL - Nepenthes maxima 'Lake Poso' M - Nepenthes mirabilis var globosa L - Nepenthes spathulata x robcantleyi - Nepenthes ventricosa Jeśli będę mógł jeszcze coś mieć i będzie mi się podobać to pewnie miejsce też się znajdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Donice podzielisz i dasz inne podłoże, ale wilgotność? Mało estetycznie będą wyglądały woreczki ponakładane na roślinę. Tak samo wilgotność podłoża, podstawki nie podzielisz na kilka części. Lepiej zrób kilka donic ale mniejszych i dopasuj gatunki wymaganiami. Ułatwi to też ewentualne doświetlanie roślin Z wilgotnością podłoża nie będzie problemu bo to można pogodzić przy podziale na kwadraty/miejsca dla roślin. Jedno miejsce gdzie będzie woda z nawilżaczem pewnie będzie najwilgotniej i tam można dać te rośliny które potrzebują najwięcej wilgoci. Jako oświetlenie to będą dwie świetlówki T5 o długości prawie 90cm więc raczej będzie jasno na całości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Możesz opisać to bardziej? Jak będzie podlewanie przez podstawkę to nie zrobisz różnicy nasiąkania podłoża. Jak dasz drenaż to trzeba robić różne wysokości, jak podłoże będzie poniżej poziomu doniczki może być za mało światła. Może zrób wzniesienia i obłóż piaskowcem albo skałą magmową na której będą rosły tłustosze Ciekawy jestem jaki masz pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Możesz opisać to bardziej? Jak będzie podlewanie przez podstawkę to nie zrobisz różnicy nasiąkania podłoża. Jak dasz drenaż to trzeba robić różne wysokości, jak podłoże będzie poniżej poziomu doniczki może być za mało światła. Może zrób wzniesienia i obłóż piaskowcem albo skałą magmową na której będą rosły tłustosze Ciekawy jestem jaki masz pomysł. Postaram się aczkolwiek nie wiem czy będę umiał to przedstawić. Całość jest posklejana z płyty meblowej i to będzie widoczne z zewnątrz. Przednia ściana ma wysokość 16cm a tylna ok 25cm. bok jest ścięty po skosie od niższej do wyższej ściany. W środku wykleję to żywicą epoksydową która nie przepuści wody na zewnątrz, z włókna zrobię właśnie te przegrody 20x20 które będą szczelne co pozwoli mi wsadzenie każdej roślinki do osobnego pojemnika. Całość będzie przykryta ziemią i nie będzie widać tych przegród. Skrzynię mam już zrobioną /bez żywicy/, mocowanie na oświetlenie też już mam zrobione i samo oświetlenie też połączone. Dalsze prace w toku. Rośliny chcę posadzić od dołu do góry, będzie fajnie widać i te z przodu i te z tyłu. Dlatego chcę niższe na pierwszy plan i wyższe na drugi. Coś podobnego jak w akwarium się sadzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Tak trochę OT - jestem ciekaw efektu końcowego, bo zapowiada się na całkiem schludne i estetyczne rozwiązanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miras Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Będę się starał, żeby całość jakoś wyglądała tym bardziej, że "ogródek" będzie w pokoju. Na chwilę obecną jestem w trakcie robienia skrzyni/donicy dlatego chciałem się dowiedzieć czy wysokości które mam wystarczą na grubość podłoża do roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi