Kropka Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Od dłuższego już czasu chodziła mi po głowie kompozycja z tłustoszami, w zasadzie od momentu zapoznania się z terrarium tłustoszowym CFHs. Planowałam podobną rozmiarówkę, jednak plany te zostały odsunięte w czasie, postanowiłam więc stworzyć coś w tych warunkach, które posiadam. I powstała kompozycja, którą chcę Wam dziś zaprezentować. Akwarium nie jest duże, jest nawet niewielkie - 35x17x25 cm. Oświetlenie - 2 świetlówki po 36 W 6500K (ustawione nad tym akwarium i sąsiadującym bliźniaczym) Podłoże - w-wa keramzytu, torf + piasek (1:1) oddzielone agrowłókniną, lawa wulkaniczna Obsada: Pinguicula 'GC Weser' Pinguicula 'Tempa' Pinguicula emarginata Piguicula ibarrae x emarginata Pinguicula immaculata x pilosa Pinguicula moctezumae x rectifolia Utricularia livida Utricularia sandersonii P. emarginata jest maleńka, roślina macierzysta obumarła, a to jest "dziecko". P. immaculata x pilosa też wypuściła roślinkę potomną Roślin na razie jest kilka, ale planuję poszerzyć obsadę, zrobi się wtedy bardziej kolorowo. Trochę eksperymentalnie umieściłam w terrarium pływacze. Są posadzone w niskich (odciętych) doniczkach sięgających warstwy keramzytu, mam więc nadzieję, że będą miały wystarczająco mokro. Do tej pory rosły w zamkniętym terrarium z helkami, doniczki stały w wodzie. Wilgotność w nowym terra jest całkiem spora - 70%, mam więc nadzieję, że pływacze sobie poradzą. Jest to moje pierwsze "dzieło", jestem ciekawa, czy Wam się podoba. Temat będzie aktualizowany w miarę postępów Edytowane 30 Października 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Ładnie wszystko wygląda ciekawi mnie co będzie z pływaczami. Daj za jakiś czas znać jak pływacze się mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Specem od pływaczy nie jestem, ale wydaje mi się, że dwie odmiany, które posiadasz, spokojnie dadzą sobie radę i będą dobrze, a nawet bardzo dobrze rosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Drenaż z czego zrobiony jest? Ja mam u siebie miedzy torfem a keramzytem agrowłókninę, ale może i bez tego da radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Powiem tak początki zazwyczaj wyglądają mało efektownie a u Ciebie jest naprawdę ładnie. Wygląda to bardzo ciekawie, ale czy tłustosze niżej usadowione nie mają za mokro? Btw Też ostatnio zrobiłem coś podobnego w 60 L Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Dzięki za pozytywne opinie Nafarcie - między torfem, a keramzytem jest agrowłóknina. Masiol - Też myślę, że te pływacze dadzą radę, jeśli zacznie się dziać źle wrócą na stare śmieci Allgreen - w tej chwili generalnie jest mokro, sporo wody mi się chlupnęło do świeżego torfu i do keramzytu zresztą też (myślałam, że więcej wody w niego wsiąknie). Góra już jest wilgotna, a nie mokra, dolne rejony jeszcze mocno mokre. Będę obserwować pod tym kątem, szczególnie, że teraz rozetki zimowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 Bardzo ładnie to wygląda A o pływacze się nie martw, dadzą radę, to tolerancyjne gatunki. Skałka też powinna podsiąkać na tyle, by tłustoszom było dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Cieszę się bardzo, że się podoba A nowe tłuściochy już jadą Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 i jak sytuacja z plywaczami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2014 Przymierzam się powoli do aktualizacji tematu Niestety terra przeżyło najazd wełnowców, które upodobały sobie właśnie pływacze. Wojna z wełnowcami mam nadzieję jest już z sukcesem zakończona. Ponieważ to pływacze były głównym celem intensywnego oprysku insektycydami, najbardziej ucierpiały kwiaty, ale obecnie pojawia się coraz więcej pędów kwiatowych. Gdyby nie ta historia z pewnością prezentowałyby się rewelacyjnie, ale pięknie odżywają. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że warunki bardzo im odpowiadają - rozrastają się i wypuszczają liczne pędy. Jest im wyraźnie dużo lepiej niż w terrarium. Wyjęłam je też z doniczek, rosną teraz bezpośrednio w podłożu, pewnie dlatego szybko poszerzają swoje terytorium Fajne jest też to, że przez szybę mogę podglądać pułapki Dodam jeszcze, że umiejscowienie rurki w rogu terrarium, sięgającej do dna jest bardzo wygodnym sposobem podlewania. Wodę nalewam bardzo rzadko, tyle, żeby cały keramzyt był zalany, potem czekam aż cała woda zostanie pobrana przez torf, 1-2 dni utrzymuję keramzyt bez wody, torf leciutko przesycha i znów nalewam. Lawa też ładnie nasiąka wodą, więc tłustosze posadzone "na zboczach" mają wystarczająco wilgotne podłoże. Najlepiej jednak, gdy do tłustosza ulepi się "dróżkę" z torfu sięgającą do "poziomu 0". Gdzieniegdzie musiałam taką ścieżkę dolepić, bo torf przesychał, jeśli była mała jego ilość na gołej skale. Myślę, że na początku zrobiłam mały błąd - lawę położyłam na warstwie torfu, może gdyby była bezpośrednio na agrowłókninie pokrywającej keramzyt nasiąkałaby lepiej. Wersja do sprawdzenia w następnym projekcie Doszło sporo tłustoszy, które powoli się zadomawiają i już zaczynają rosnąć. Postaram się w najbliższych dniach zamieścić fotki i dokładniejsze informacje dot. nowych nabytków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Obiecana aktualizacja Słonko dziś pięknie przygrzewało i oświetlało roślinki, więc szkoda by było go nie wykorzystać. Zdjęcia zrobione - pozostaje je Wam zaprezentować. Oczywiście obecnie króluje szata zimowa, nowe rośliny dopiero rozprostowują liście po przeprowadzce i w większości są maluchami. Na pełen rozkwit będzie trzeba poczekać na sezon wiosenno-letni. Do obsady tłustoszowej dołączyły: Pinguicula cyclosecta Pinguicula ehlersiae /Victoria/ Pinguicula esseriana Pinguicula gigantea Pinguicula gracilis Pinguicula gracilis x moctezumae Pinguicula medusina x moctezumae Pinguicula moctezumae Pinguicula moranensis 'alba' x emarginata Pinguicula moranensis x medusina Pinguicula rotundiflora Zdjęcia całości: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Widoki z boków: Pinguicula 'Tempa' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Pinguicula ibarrae x emarginata Utricularia sandersonii Edytowane 30 Października 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Pinguicula 'GC Weser' Pinguicula immaculata x pilosa Pinguicula medusina x moctezumae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Pinguicula moranensis 'alba' x emarginata Pinguicula immaculata x pilosa Pinguicula gigantea Pinguicula esseriana Pinguicula rotundiflora Pinguicula cyclosecta Utricularia sandersonii Utricularia livida Pinguicula gracilis x moctezumae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi