Skocz do zawartości

Nano-terrarium Kropki

Kropka

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już czasu chodziła mi po głowie kompozycja z tłustoszami, w zasadzie od momentu zapoznania się z terrarium tłustoszowym CFHs. Planowałam podobną rozmiarówkę, jednak plany te zostały odsunięte w czasie, postanowiłam więc stworzyć coś w tych warunkach, które posiadam. I powstała kompozycja, którą chcę Wam dziś zaprezentować.

Akwarium nie jest duże, jest nawet niewielkie ;) - 35x17x25 cm.

Oświetlenie - 2 świetlówki po 36 W 6500K (ustawione nad tym akwarium i sąsiadującym bliźniaczym)

Podłoże - w-wa keramzytu, torf + piasek (1:1) oddzielone agrowłókniną, lawa wulkaniczna

Obsada:

Pinguicula 'GC Weser'

Pinguicula 'Tempa'

Pinguicula emarginata

Piguicula ibarrae x emarginata

Pinguicula immaculata x pilosa

Pinguicula moctezumae x rectifolia

Utricularia livida

Utricularia sandersonii

P. emarginata jest maleńka, roślina macierzysta obumarła, a to jest "dziecko". P. immaculata x pilosa też wypuściła roślinkę potomną :)

Roślin na razie jest kilka, ale planuję poszerzyć obsadę, zrobi się wtedy bardziej kolorowo. Trochę eksperymentalnie umieściłam w terrarium pływacze. Są posadzone w niskich (odciętych) doniczkach sięgających warstwy keramzytu, mam więc nadzieję, że będą miały wystarczająco mokro. Do tej pory rosły w zamkniętym terrarium z helkami, doniczki stały w wodzie. Wilgotność w nowym terra jest całkiem spora - 70%, mam więc nadzieję, że pływacze sobie poradzą.

Jest to moje pierwsze "dzieło", jestem ciekawa, czy Wam się podoba. Temat będzie aktualizowany w miarę postępów :)

post-6463-1385310701_thumb.jpg

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki za pozytywne opinie :)

Nafarcie - między torfem, a keramzytem jest agrowłóknina.

Masiol - Też myślę, że te pływacze dadzą radę, jeśli zacznie się dziać źle wrócą na stare śmieci ;)

Allgreen - w tej chwili generalnie jest mokro, sporo wody mi się chlupnęło do świeżego torfu i do keramzytu zresztą też (myślałam, że więcej wody w niego wsiąknie). Góra już jest wilgotna, a nie mokra, dolne rejony jeszcze mocno mokre. Będę obserwować pod tym kątem, szczególnie, że teraz rozetki zimowe :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Przymierzam się powoli do aktualizacji tematu :)

Niestety terra przeżyło najazd wełnowców, które upodobały sobie właśnie pływacze. Wojna z wełnowcami mam nadzieję jest już z sukcesem zakończona. Ponieważ to pływacze były głównym celem intensywnego oprysku insektycydami, najbardziej ucierpiały kwiaty, ale obecnie pojawia się coraz więcej pędów kwiatowych. Gdyby nie ta historia z pewnością prezentowałyby się rewelacyjnie, ale pięknie odżywają. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że warunki bardzo im odpowiadają - rozrastają się i wypuszczają liczne pędy. Jest im wyraźnie dużo lepiej niż w terrarium. Wyjęłam je też z doniczek, rosną teraz bezpośrednio w podłożu, pewnie dlatego szybko poszerzają swoje terytorium ;) Fajne jest też to, że przez szybę mogę podglądać pułapki :)

Dodam jeszcze, że umiejscowienie rurki w rogu terrarium, sięgającej do dna jest bardzo wygodnym sposobem podlewania. Wodę nalewam bardzo rzadko, tyle, żeby cały keramzyt był zalany, potem czekam aż cała woda zostanie pobrana przez torf, 1-2 dni utrzymuję keramzyt bez wody, torf leciutko przesycha i znów nalewam.

Lawa też ładnie nasiąka wodą, więc tłustosze posadzone "na zboczach" mają wystarczająco wilgotne podłoże. Najlepiej jednak, gdy do tłustosza ulepi się "dróżkę" z torfu sięgającą do "poziomu 0". Gdzieniegdzie musiałam taką ścieżkę dolepić, bo torf przesychał, jeśli była mała jego ilość na gołej skale. Myślę, że na początku zrobiłam mały błąd - lawę położyłam na warstwie torfu, może gdyby była bezpośrednio na agrowłókninie pokrywającej keramzyt nasiąkałaby lepiej. Wersja do sprawdzenia w następnym projekcie ;)

Doszło sporo tłustoszy, które powoli się zadomawiają i już zaczynają rosnąć. Postaram się w najbliższych dniach zamieścić fotki i dokładniejsze informacje dot. nowych nabytków :)

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecana aktualizacja :) Słonko dziś pięknie przygrzewało i oświetlało roślinki, więc szkoda by było go nie wykorzystać. Zdjęcia zrobione - pozostaje je Wam zaprezentować. Oczywiście obecnie króluje szata zimowa, nowe rośliny dopiero rozprostowują liście po przeprowadzce i w większości są maluchami. Na pełen rozkwit będzie trzeba poczekać na sezon wiosenno-letni.

Do obsady tłustoszowej dołączyły:

Pinguicula cyclosecta

Pinguicula ehlersiae /Victoria/

Pinguicula esseriana

Pinguicula gigantea

Pinguicula gracilis

Pinguicula gracilis x moctezumae

Pinguicula medusina x moctezumae

Pinguicula moctezumae

Pinguicula moranensis 'alba' x emarginata

Pinguicula moranensis x medusina

Pinguicula rotundiflora