Sevillo Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Wow. Trochę mnie zatkało. Gratuluję pięknych roślin . Naprawdę szacun : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Utricularia livida Pinguicula gracilis x moctezumae Pinguicula moctezumae x rectifolia Pinguicula gracilis Utricularia livida Pinguicula gracilis x moctezumae Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 I na koniec zbliżenie na pułapki Utricularia livida Miłego oglądania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Mała aktualizacja, udało mi się namówić męża do zrobienia kilki fotek Niestety nierozważnie posadzony na niższym poziomie P. medusina x moctezumae podczas mojej tygodniowej nieobecności zgnił. Jak na niego było za mokro, a nie miałam możliwości zareagowania na czas. Mój błąd U. sandersonii bardzo ładnie kwitnie i zagarnia coraz większy obszar. U. livida natomiast ostatnio skromnie, chyba zaszkodził mu okres, gdy nieco mniej podlewałam, bałam się zalać pozostałe tłustosze (po stracie P. med. x moct.). Teraz podlewam tak jak na początku, więc mam nadzieję, że się rozbudzi. P. ibarrae x emarginata wydał swój pierwszy kwiat, pierwsze po wybudzeniu z zimowej rozety kwiaty P. cyclosecta w drodze P. gracilis wybudza się nieśmiało, a P. moranensis x medusina wciąż się nie kwapi do witania wiosny. A oto fotki: Edytowane 30 Października 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) I nie mogłam się oprzeć - jeszcze pędy kwiatowe budzącej się kapturnicy Edytowane 30 Marca 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Androctonus Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Przepiękne rozety Poproszę o więcej fotek i aktualizację tematu PS: z czego uformowałaś takie "wzniesienia"? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Dziękuję Wzniesienia są z lawy wulkanicznej. Kombinuję nad zmianą warunków dla tłuściochów, nie rosną do końca tak jakbym oczekiwała. Ostatnio miały mało światła i zbyt dużą temperaturę i wilgotność, w przyszłym tygodniu to się poprawi Myślę, czy w ogóle całości nie przebudować/nie zrobić od początku. Ale zobaczymy, może teraz nastąpi zadowalający progres W związku z tym, niespecjalnie są atrakcyjne, żeby je prezentować publice, ale może jak znajdę chwilę, to coś mi się uda cyknąć ładnego i wrzucić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Cudne rośliny, nic dodać nic ująć. Pozazdrościć tylko . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Cudne rośliny, nic dodać nic ująć. Pozazdrościć tylko . Nie zazdrościć, tylko stworzyć coś swojego Jutro zakupy i do roboty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 No i stało się Miałam chyba gorszy dzień, bo dorwałam się któregoś wieczora do terrarium i zaczęłam w nim grzebać, a jak zaczęłam grzebać, to wybebeszyłam wszystko, a jak wybebeszyłam wszystko to terrarium przestało istnieć... W sumie nawet mi się podobało i trochę żałuję, ale trudno Zaczęło się od tego, że nie do końca podobał mi się rozwój roślin - w skrócie - na skałach było za sucho, a na dole było za mokro. Tłuściochy kwitły sporadycznie, a cześć jakby w ogóle nie rosła - stały w miejscu. Zrobiłam nową kompozycję, unikając błędów popełnionych za pierwszym razem. Pomijając atrakcyjność samej kompozycji, to mimo, że skały sięgały samego dna (w tym bezpośrednio wody) nie nasiąkały na tyle, aby tłustosze "na szczytach" miały choćby wilgotno - torf wysychał na wiór, podczas gdy na dole tworzyły się mokradła.. Poza tym cały czas miałam w głowie temat Cephalotusa z jego tłustoszami i różnymi rodzajami podłoża (w tym z dodatkiem dolomitu) oraz wypracowanym systemem podlewania. Pomyślałam, że jednak powrócę do hodowli doniczkowej, przekonam się na co stać moje tłuściochy, gdy dostaną odpowiednie dla nich podłoże i lepiej zapanuję nad ilością dostarczanej im wody. Na pocieszenie zrobiłam sobie minikompozycję w niewielkiej donicy - z łatwych mieszańców, które co by z nimi nie robić będą zadowolone Mieszkańcy: P. 'GC Weser' P. 'Tempa' P. 'Tina' P. hybride Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Szkoda terrarium !! Ale kompozycja jest piękna Tłuściochy super wybarwione Bardzo mi się podoba, też zdecydowanie zgrabniej niż w terra i ma ogromny urok ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Dziękuję Biedronko Terrarium było zrobione w akwarium z odzysku - wysokim i wąskim, co utrudniało stworzenie czegoś fajnego i nie wyglądało atrakcyjnie. Do takich kompozycji najlepsze są akwaria niskie i bardziej kwadratowe - takie jak u Ciebie - wygląda to wtedy o niebo lepiej Także wskazówka dla tych, którzy kombinują, żeby coś takiego stworzyć - lepiej zainwestować kilkanaście, góra 20 zł za niziutkie akwarium u szklarza, niż nie być zadowolonym z efektu w odkopanym w piwnicy akwarium typowo "rybkowym".. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Kompozycja super, a rośliny przecudnie wybarwione I tak jak polski lotnik poleci nawet na drzwiach od stodoły, tak Kropka zrobi ładną kompozycję nawet w wiadrze ;) Co do skałki to dziwne. W necie są fotki kompozycje na bardzo dużych skałach z lawy, które stoją w bardzo płytkiej wodzie i jakoś to działa... chociażby tu: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=47340 Edytowane 27 Września 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi