Skocz do zawartości

Nano-terrarium Kropki

Kropka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Utricularia livida

Pinguicula gracilis x moctezumae

Pinguicula moctezumae x rectifolia

Pinguicula gracilis

post-6463-1390668732_thumb.jpg

Utricularia livida

Pinguicula gracilis x moctezumae

post-6463-1390668768_thumb.jpg

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Mała aktualizacja, udało mi się namówić męża do zrobienia kilki fotek :)

Niestety nierozważnie posadzony na niższym poziomie P. medusina x moctezumae podczas mojej tygodniowej nieobecności zgnił. Jak na niego było za mokro, a nie miałam możliwości zareagowania na czas. Mój błąd :(

U. sandersonii bardzo ładnie kwitnie i zagarnia coraz większy obszar. U. livida natomiast ostatnio skromnie, chyba zaszkodził mu okres, gdy nieco mniej podlewałam, bałam się zalać pozostałe tłustosze (po stracie P. med. x moct.). Teraz podlewam tak jak na początku, więc mam nadzieję, że się rozbudzi.

P. ibarrae x emarginata wydał swój pierwszy kwiat, pierwsze po wybudzeniu z zimowej rozety kwiaty P. cyclosecta w drodze ;) P. gracilis wybudza się nieśmiało, a P. moranensis x medusina wciąż się nie kwapi do witania wiosny.

A oto fotki:

post-6463-1396199409_thumb.jpg

post-6463-1396199432_thumb.jpg

post-6463-1396199448_thumb.jpg

post-6463-1396199485_thumb.jpg

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Dziękuję :)

Wzniesienia są z lawy wulkanicznej. Kombinuję nad zmianą warunków dla tłuściochów, nie rosną do końca tak jakbym oczekiwała. Ostatnio miały mało światła i zbyt dużą temperaturę i wilgotność, w przyszłym tygodniu to się poprawi :) Myślę, czy w ogóle całości nie przebudować/nie zrobić od początku. Ale zobaczymy, może teraz nastąpi zadowalający progres :)

W związku z tym, niespecjalnie są atrakcyjne, żeby je prezentować publice, ale może jak znajdę chwilę, to coś mi się uda cyknąć ładnego i wrzucić :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

No i stało się ;) Miałam chyba gorszy dzień, bo dorwałam się któregoś wieczora do terrarium i zaczęłam w nim grzebać, a jak zaczęłam grzebać, to wybebeszyłam wszystko, a jak wybebeszyłam wszystko to terrarium przestało istnieć... W sumie nawet mi się podobało i trochę żałuję, ale trudno :)

Zaczęło się od tego, że nie do końca podobał mi się rozwój roślin - w skrócie - na skałach było za sucho, a na dole było za mokro. Tłuściochy kwitły sporadycznie, a cześć jakby w ogóle nie rosła - stały w miejscu. Zrobiłam nową kompozycję, unikając błędów popełnionych za pierwszym razem. Pomijając atrakcyjność samej kompozycji, to mimo, że skały sięgały samego dna (w tym bezpośrednio wody) nie nasiąkały na tyle, aby tłustosze "na szczytach" miały choćby wilgotno - torf wysychał na wiór, podczas gdy na dole tworzyły się mokradła..

Poza tym cały czas miałam w głowie temat Cephalotusa z jego tłustoszami i różnymi rodzajami podłoża (w tym z dodatkiem dolomitu) oraz wypracowanym systemem podlewania. Pomyślałam, że jednak powrócę do hodowli doniczkowej, przekonam się na co stać moje tłuściochy, gdy dostaną odpowiednie dla nich podłoże i lepiej zapanuję nad ilością dostarczanej im wody.

Na pocieszenie zrobiłam sobie minikompozycję w niewielkiej donicy - z łatwych mieszańców, które co by z nimi nie robić będą zadowolone :)

Mieszkańcy:

P. 'GC Weser'

P. 'Tempa'

P. 'Tina'

P. hybride

post-6463-1411833308_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Biedronko :) Terrarium było zrobione w akwarium z odzysku - wysokim i wąskim, co utrudniało stworzenie czegoś fajnego i nie wyglądało atrakcyjnie. Do takich kompozycji najlepsze są akwaria niskie i bardziej kwadratowe - takie jak u Ciebie - wygląda to wtedy o niebo lepiej :)

Także wskazówka dla tych, którzy kombinują, żeby coś takiego stworzyć - lepiej zainwestować kilkanaście, góra 20 zł za niziutkie akwarium u szklarza, niż nie być zadowolonym z efektu w odkopanym w piwnicy akwarium typowo "rybkowym"..

Odnośnik do odpowiedzi

Kompozycja super, a rośliny przecudnie wybarwione :) I tak jak polski lotnik poleci nawet na drzwiach od stodoły, tak Kropka zrobi ładną kompozycję nawet w wiadrze ;) ;)

Co do skałki to dziwne. W necie są fotki kompozycje na bardzo dużych skałach z lawy, które stoją w bardzo płytkiej wodzie i jakoś to działa... chociażby tu:

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=47340

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi