Skocz do zawartości

Nano-terrarium Kropki

Kropka

Rekomendowane odpowiedzi

hddk jednak co innego chyba jak skała stoi sama w wodzie a co innego jak dookoła jest jeszcze kompozycja na torfie. Moja skała nie stoi w wodzie w ogóle bo słabo podciągała wodę a nawet jeśli to torf poniżej robił się bagnem. Torfu nie podlewam niemal wcale, jest cały czas bardzo mokry tylko z tego co spływa jak podlewam górne tłustosze na skale.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No może i tak, torf w pierwszej kolejności zasysa wodę i nie oddaje jej skałce :) Ale liczyłem że jak się da torf np. na warstwie jakieś agrowłókniny i keramzytu, a skała sięgnie bezpośrednio do dna akwarium to jednak coś tam podsiąknie.

Odnośnik do odpowiedzi

No może i tak, torf w pierwszej kolejności zasysa wodę i nie oddaje jej skałce :) Ale liczyłem że jak się da torf np. na warstwie jakieś agrowłókniny i keramzytu, a skała sięgnie bezpośrednio do dna akwarium to jednak coś tam podsiąknie.

hddk - ta druga kompozycja właśnie tak była skonstruowana, a skała pozostawała wilgotna tylko w niskich partiach, blisko torfu, a na szczytach - pustynia, a torf wysuszony na wiór. Nie nadążałam z nasączaniem wyżej położonych tłustoszy (torf dodatkowo przesychał od ciepła emitowanego przez świetlówki), więc stwierdziłam, że nie ma sensu męczyć roślin.

Co do skałki to dziwne. W necie są fotki kompozycje na bardzo dużych skałach z lawy, które stoją w bardzo płytkiej wodzie i jakoś to działa...

Chyba się skuszę przetestować taką skałę, siedzącą tylko w wodzie, i jak wygląda wtedy nasączenie. Widziałam w necie sporo zdjęć takich skałek i byłam pewna, że w kompozycjach nasiąkną bez problemu, a tu klops..

Kompozycja super, a rośliny przecudnie wybarwione smile.gif I tak jak polski lotnik poleci nawet na drzwiach od stodoły, tak Kropka zrobi ładną kompozycję nawet w wiadrze winkp.gif winkp.gif

rolleyes:)

Odnośnik do odpowiedzi