Wrazik Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Witam Ostatnio trochę mało się na forum dzieje, dlatego wrzucam kilka fotek dopiero co skończonego (no, prawie ) terrarium dla roślin górskich (głównie dzbanków i większych heliamfor, w przyszłości pływaczy). Wymiary całej konstrukcji to 1500x600x2100, z czego wys. samego terra wynosi metr. Krótkie dane techniczne: Oświetlenie - 300W HQI + 2x54W T5 (włączane na zmianę, żeby lampa nie szła non stop na pełnej mocy) Wentylacja - jeden wentylator 92 mm wewnątrz, i jeden 80mm na zewnątrz (przytwierdzony śrubami do otworu) Konstrukcja z profili aluminiowych 40mm, ścianki i dno - poliwęglan komorowy, drzwiczki i pokrywa - lity poliwęglan Nawilżacz ultradźwiękowy (włącza się na chwilę po każdej wentylacji) Chłodzenie - piwnica W planach jest jeszcze mały, plastikowy koszyk, żeby jedne rośliny stały trochę wyżej, a na następny sezon - zraszanie i arkusze EpiWebu podwieszone na ściankach, wypchane sphagnum z pływaczami epifitycznymi. Na dolnej półce przewidziałem komorę z cefalami. Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy, bo zapowiada się fantastycznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Dobra robota czekamy na foto ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Bardzo ładnie hehe zastanawiają mnie Twoje rachunki za prąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 Mało tych lamp nie jest, ale na szczęście sprzedaję wystarczająco dużo roślin, że się zwraca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Eleganckie. Bardzo profesjonalnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Najbardziej w Twoich projektach podoba mi się estetyka Wszystko jest zawsze bardzo ładnie wykonane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 Dzięki za wszystkie miłe słowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Ale zazdroszczę. Marzy mi się takie, tylko problem z miejscem w mieszkaniu. Ten stelaż to Ty sam wyspawałeś, czy zleciłeś komuś? No i jakie kozty takiego cacka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Stelaż jest skręcany, całe terrarium to od zera moja robota. Co do kosztów to trudno powiedzieć, bo dużo materiałów już miałem...ale najdroższa była lampa, jakiś 1000 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Mały update - terrarium już funkcjonuje, na razie przez jakiś miesiąc albo dwa będzie służyć jako przechowalnia dla helek, zanim zbuduję drugi regał Jak widać, miejsca już niewiele, a to dopiero kilka helek po podziale Większość roboty dopiero przede mną. Na razie nie ma za bardzo co podziwiać, rośliny są świeżo podzielone z dużych kępek. Jak się ukorzenią i przyjmą, na pewno będą okazalsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Czy widzę różnego rodzaju podłoża eksperymentalne? Seramis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Na paru roślinach zdarzyło mi się trafić wełnowce korzeniowe, które wyglądają jak drobinki perlitu. Rośliny są wyleczone, dlatego zrezygnowałem z używania perlitu i zastąpiłem go seramisem na niektórych doniczkach wysypałem też dla próby warstwę na wierzch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Malutki up z nowego terrarium po podziale roślin i przesadzaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Jeśli mogę zadam głupie pytanie - zrezygnowałeś z perlitu ze względu na wygląd przypominający wełnowce, czy dlatego, że mógł mieć coś wspólnego z ich inwazją? Niestety zlokalizowałam u siebie kilka osobników na pływaczach, tak więc temat dla mnie istotny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi