Skocz do zawartości

Terra górskie

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio trochę mało się na forum dzieje, dlatego wrzucam kilka fotek dopiero co skończonego (no, prawie :P) terrarium dla roślin górskich (głównie dzbanków i większych heliamfor, w przyszłości pływaczy). Wymiary całej konstrukcji to 1500x600x2100, z czego wys. samego terra wynosi metr. Krótkie dane techniczne:

Oświetlenie - 300W HQI + 2x54W T5 (włączane na zmianę, żeby lampa nie szła non stop na pełnej mocy)

Wentylacja - jeden wentylator 92 mm wewnątrz, i jeden 80mm na zewnątrz (przytwierdzony śrubami do otworu)

Konstrukcja z profili aluminiowych 40mm, ścianki i dno - poliwęglan komorowy, drzwiczki i pokrywa - lity poliwęglan

Nawilżacz ultradźwiękowy (włącza się na chwilę po każdej wentylacji)

Chłodzenie - piwnica :P

W planach jest jeszcze mały, plastikowy koszyk, żeby jedne rośliny stały trochę wyżej, a na następny sezon - zraszanie i arkusze EpiWebu podwieszone na ściankach, wypchane sphagnum z pływaczami epifitycznymi. Na dolnej półce przewidziałem komorę z cefalami.

Pozdrawiam

Mateusz

WP_20131126_018.jpg

WP_20131126_021.jpg

WP_20131126_022.jpg

WP_20131126_023.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mały update - terrarium już funkcjonuje, na razie przez jakiś miesiąc albo dwa będzie służyć jako przechowalnia dla helek, zanim zbuduję drugi regał ;) Jak widać, miejsca już niewiele, a to dopiero kilka helek po podziale :P Większość roboty dopiero przede mną. Na razie nie ma za bardzo co podziwiać, rośliny są świeżo podzielone z dużych kępek. Jak się ukorzenią i przyjmą, na pewno będą okazalsze ;)

544911_10200542350675794_1595357026_n.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na paru roślinach zdarzyło mi się trafić wełnowce korzeniowe, które wyglądają jak drobinki perlitu. Rośliny są wyleczone, dlatego zrezygnowałem z używania perlitu i zastąpiłem go seramisem ;) na niektórych doniczkach wysypałem też dla próby warstwę na wierzch

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Jeśli mogę zadam głupie pytanie ;) - zrezygnowałeś z perlitu ze względu na wygląd przypominający wełnowce, czy dlatego, że mógł mieć coś wspólnego z ich inwazją?

Niestety zlokalizowałam u siebie kilka osobników na pływaczach, tak więc temat dla mnie istotny ;)

Odnośnik do odpowiedzi