HUNTER209 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Chciałbym spróbować rozmnożyć muchołówkę metodą In Vitro. Pytanie czy jest teraz sens się bawić, jeśli roślina już śpi? Da rady odciąć kawałek liścia i wrzucić na pożywkę, coś z tego będzie? Pytam, bo jak to nie ma najmniejszego znaczenia to zamówię potrzebne składniki i przez święta będę się bawił. Jeśli jednak prawdopodobieństwo jest znikome, to poczekam do wiosny. Z jakiej części muchołówki najlepiej jest ją rozmnażać? Nasion nie mam. Liść, pułapka, kawałek cebulki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Muchołówki cebul jako takich nie mają, lepiej nazwać to kłączem. Z tego co masz to najłatwiej będzie z liścia urwanego z kawałkiem kłącza, chociaż nie wiem czy o tej porze coś z tego będzie. Wg. mnie najłatwiejszy sposób to młody pęd kwiatowy (którego z oczywistych powodów teraz raczej nie masz) lub nasiona. Pęd kwiatowy i nasiona łatwo się sterylizuje i dosyć łatwo się nimi operuje w "sterylnych" warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi