Skocz do zawartości

Oświetlenie na parapet

Cahan

Rekomendowane odpowiedzi

Zima jest już bliska i puka do szyby oraz zabiera moim roślinom światło. Przyszło mi na myśl, by zainwestować w oświetlenie, ale... Musi być zdejmowalne z parapetu i nie może być wkręcane w ściany [bo mama]

Kompletnie się na tym nie znam [nawet nie wiem co to statecznik]. Myślę, że dwie świetlówki T5 by mi wystarczyły. Jest jakiś sposób na zmontowanie czegoś, co spełniałoby te wymagania? Prosiłabym o porady, co zrobić od początku do końca.

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega w pracy zespawał dwa mocowania, są to śruby o średnicy 2 cm, których nakrętka jest dospawana do pręta zbrojeniowego. Śruby klinują blaszkę która jest też dospawana do pręta. Całość ma maszt który jest połączony z dwoma prętami które mają śruby. Dokręcam śruby kluczem i ani drgnie. Mam masz bez wiercenia do którego mogę umieścić oświetlenie. Mocowanie działa jak mocowania na blacie imadła. Możesz tez dać jakiś pręt, lub coś podobnego położyć na szafce, żeby nie spadło położyć encyklopedię albo dwie i umieścić oświetlenie. I pamiętać trzeba jak działała huśtawka na której dwie osoby huśtały się góra dół. Pręt też może porysować meble więc trzeba dać podkładkę np. gumkę do ścierania. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie może być wkręcane w ścianę, wkręć kołki z haczykami w sufit :D Po wykręceniu wkrętów zostaną dwie dziurki średnicy kilku mm, gdzieś za firanką. Wątpię żeby ktoś tam zaglądał, choć wiem, że niektórzy mają podejście, że mały otwór w suficie to dewastacja mieszkania :) Jeśli masz karnisz w postaci szyny sufitową, zobacz jak jest mocowana do sufitu. Może da radę podmienić oryginale śrubki na wkręty z haczykami.

Zależy też ile masz tego parapetu do oświetlenia. Samoróbki będą lżejsze i można pokombinować z mocowaniem ich do szyny, ale w dół będą wisieć 4 kable od oprawek. Gotowa oprawa to +5 do estetyki, ale bez solidnego zawieszenia bym nie ryzykował. Jest też opcja z jakimś stojakiem albo po prostu na końcach parapetów zrobione słupki z chociażby książek i na tym oparte świetlówki lub oprawa.

Na początek zdecyduj czy chcesz gotową oprawę na świetlówki czy świetlówki luzem i jakie długie. Jak luzem to potrzebujesz 2 świetlówek, 4 oprawek z kablami, 2 odbłyśników, 1 statecznika i kabla z włącznikiem. Przy gotowych oprawach masz zwykle mniejszy wybór jeśli chodzi o moc, oprawy są raczej pod najpopularniejsze świetlówki, ale montaż to tylko dokręcenie kabla z włącznikiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę same świetlówki w wersji DIY. Moje doświadczenie z oświetleniem w akwarystyce nauczyło mnie jednego- nigdy więcej gotowców [od pół roku moje ryby, żyją w ciemnościach, zepsuła się cała belka].

Edytowane przez Cahan
Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zrobić coś w stylu półki i przykręcić do niej gotową oprawę. Wadą tego rozwiązania będzie utrudnione manipulowanie wysokością oprawy nad roślinami. Możesz też przywiązać oprawę do półki na sznurkach do rolet (coś jak w w tym linku, może trochę grubsze, są bardzo tanie, wytrzymałe, szukaj na dziale z łańcuchami i linami w praktikerze/obi) wtedy będzie Ci łatwiej regulować wysokość. Jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to uważaj z używaniem sklejek, niektóre lubią się wyginać pod ciężarem zestawu oświetleniowego (który nie jest aż taki ciężki) Kupując oprawy najlepiej bierz pod uwagę tylko zapłony elektroniczne - świetlówki nie będą migać przy włączeniu, będą mieć dłuższą żywotność (przydaje się przy droższych świetlówkach roślinnych) itd.

@edit

A znasz przyczynę zepsucia? To tylko na podstawie jednego przypadku? Niektóre gotowe oprawy są dobrze zrobione i do tego tańsze niżby się to kompletowało samodzielnie. Tak właściwie to w takiej oprawie może się zepsuć kilka rzeczy: głównie sam statecznik (jak kupisz oddzielnie marnej jakości statecznik to równie dobrze może się tak skończyć jak w przypadku Twoich rybek), obwód, ewentualnie startery są do wymiany jeżeli masz statecznik magnetyczny.

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.