Skocz do zawartości

Zimowanie tłustosza

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Zimować nie trzeba. Lecz gdy roślina naturalnie ma mniej światła i doniczkę owiewa chłodne powietrze z nieszczelnego okna to Tina sama wejdzie w taki zimowy pół-sen i zwolni nieco wzrost. Wystarczy wtedy nieco zmniejszyć częstotliwość podlewania.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że tina nie potrzebuje zimowania. Mniejsze liście raczej są spowodowane coraz mniejszą ilością światła.

Masz rację, wydaje Ci się.

Tłustosze meksykańskie wbrew temu co piszecie można zimować.

Zimowanie ich polega na zmniejszeniu temperatury do ok 15 stopni (to też zależy gatunku/krzyżówki) i ograniczeniu podlewania.

Tłustosze meksykańskie często zmieniają rozetę na zimową bez zmian warunków, więc typowe zimowanie nie jest konieczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Moment, moment. Zgodnie z moją wiedzą, to tłustosze meksykańskie przechodzą letni okres spoczynku, kiedy to wytwarzają rozetę przetrwalnikową. Wówczas należy im zapewnić mniejszą wilgotność podłoża oraz wysokie temperatury. Natomiast naturalnie rosną w okresie zimy, kiedy jest chłodniej i wilgotniej one normalnie rosną. Więc o jakim my tutaj zimowaniu w ogóle mówimy?

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat ze znanej strony Hddk:

Hodowla tłustoszy meksykańskich

Okres spoczynku: większość tłustoszy meksykańskich w naturalnym środowisku doświadcza chłodnej i suchej zimy. Wraz ze skracającym się dniem roślina powinna zacząć wytwarzać liście o odmiennym kształcie (rozeta zimowa). Obniżamy wtedy temperaturę i znacznie ograniczamy podlewanie. Bardzo często wystarczy temperatura panująca zimą przy szybie lub lekko nieszczelnym oknie i parapecie nieogrzewanym przez kaloryfer. W okresie spoczynku podłoże powinno być suche lub tylko lekko wilgotne, a podlewanie oszczędne. Przy wyższej wilgotności powietrza (powyżej 70%) może to być nawet raz na miesiąc. Przy bardziej suchym powietrzu można podlewać rośliny raz na tydzień lub dwa, lejąc niewielką ilość wody do podstawki.

Ale i na zagranicznych stronach są takie informacje tak na szybko: http://www.pinguicula.org/pages/culture/cu..._pinguicula.htm Więc?

Btw. Pierwszy raz słyszę o letnim okresie spoczynku u tłustoszy. Nie zam się może to prawda, ale chyba u innej grupy?

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Taaa... ale wstyd. Z bliżej nieznago powodu wmówiłem sobie, że Maksyk jest po drugiej stronie globu. Patrząc na te wykresz analizowałem je jak dla Australi. Normalnie załamka. Musze to jakoś naprawić, bo mi nigdy nie zakwitną, a ja chce mieć kwiatki. Przepraszam, że próbowałem was wprowadzić w błąd. To aż dziwne, że moje tłustosze tak dobrze się mają...

Odnośnik do odpowiedzi