Skocz do zawartości

Utricularia chrysantha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to kolejny gatunek pływacza, który polubił warunki, jakie mu zapewniłem. Niestety nie posiadam zdjęcia kwiatków tego gatunki, gdyż ponad 40 cm pędy kwiatowe wykraczają tak bardzo poza dopuszczalną wysokość mojego terrarium, że palą się na świetlówkach. Pomimo, że raz wypuścił i otworzył kwiatka na 3 cm pędzie, to jakoś zapomniałem go sfotografować.

Oto warunki w jakich był hodowany, oraz domyślne warunki, w których również powinien czuć się dobrze.

Stanowisko: silnie nasłonecznione lub mocno oświetlone, min. 4 x 18W, z odległości ok. 25 cm, 12-14h/dobę.

Podłoże: torf z piaskiem 2:1, na wierzch ok 0,5-1 cm warstwa drobnego piasku.

Podlewanie: powinien zawsze mieć dostęp do wody. Dla 7 cm doniczki 1-3 cm poziom wody. Wilgotność powietrza nie gra większej roli. Otwiera kwiaty równie chętnie w niskiej jak i wysokiej wilgotności powietrza.

Temperatury: zdecydowanie lubi mieć ciepło. Jako jeden z nielicznych gatunków czuł się idealnie w temperaturze otoczeni 38*C w ciągu dnia w moim terrarium, kiedy to górna półka niemiłosiernie się nagrzewała i liczne gatunki pływaczy i żenlisei tego nie znosiły. Pędy kwiatowe wypuścił dopiero kiedy temperatura w ciągu dnia spadła do ok 28-30*C, ale możliwe, że krótkie zmniejszenie wilgotności podłoża, które miało wówczas miejsce też miało w tym swój efekt. Latem w nocy: 17-25*C, w ciągu dnia 25-35*C (przeżywa nawet 40*C). Zimą w nocy: 16-18*C w dzień 26-28*C.

Wysokie temperatury połączone z dużą ilością wody i światła zdecydowanie stymulują kwitnienie. Bardziej nadaje się do terrarium jak na parapet, ale nie mam za dużego doświadczenia z hodowlą parapetową. Jako gatunek występujący w północnej części Australii, nie dziwi jednak, że lubi dużo ciepła i światła.

Odnośnik do odpowiedzi