Skocz do zawartości

Tłustosze meksykańskie - krótka przygoda

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie otrzymały 5 x 18W, przy czym dostały też światło o ciepłych barwach

Charakter wzrostu roślin jak i ich wybarwienie zmienił się drastycznie.

Mógłbyś napisać dokładnie jakie to parametry i na czym polega zmiana charakteru wzrostu??

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

• 8 years later...
  • Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć @markus383 dawno nie wchodziłem do tego tematu. Mocno ograniczyłem uprawę tłustoszy meksykańskich ze względu na przestrzeń, której potrzebowałem dla innych roślin. Troszkę więcej skupiłem się na tłustoszach zimnolubnych, które mogłyby rosnąć na torfowisku. Zostawiłem sobie jedno akwarium, w którym mam kilka gatunków tłustoszy meksykańskich, uprawiam je na czystym marglu. Wysuszam je na szczery beton w zimie i znowu podlewam, jak zbliża się wiosna. Niestety nie bardzo chce mi się je nosić do chłodnych warunków, wtedy zapewne więcej by mi kwitło, bo P. laueana zdecydowanie bez odpowiedniego zimowania nie chce zakwitnąć. Jednak większość tych prostych gatunków, które mam kwitną chętnie po samym suchym spoczynku. Na pewno w przyszłości będę miał całą kolekcję, gdyż mają genialne kwiaty, ale na razie skupiam się bardziej na żenliseach, ponieważ mało kto je rozmnaża z nasion i właśnie próbuję to osiągnąć.

Odnośnik do odpowiedzi